0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

10.08.2018 / 15:05 BiH - Električni impuls

Na KCUS-u uvedena nova metoda koja pomaže pacijentima da se ranije odvoje od respiratora

Na KCUS-u uvedena nova metoda koja pomaže pacijentima da se ranije odvoje od respiratora
Foto: KCUS / Vijesti.ba
Na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a uvedena je nova metoda neuromišićne stimulacije dijafragme kao najvećeg respiratornog mišića, a pod kontrolom ultrazvuka.

Na taj način omogućeno je ranije odvajanje pacijenata sa respiratora, a time i sprečavanje komplikacija vezanih za dugotrajnu respiratornu potporu kao što je tromboembolizam ili infekcija respiratornog sistema – saopćeno je iz KCUS-a.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. dr. Amela Katica pojašnjava da se u Intenzivnu njegu primaju pacijenti izuzetno teškog općeg stanja koji zahtjevaju hemodinamsku i respiratornu potporu, kontinuirani monitoring i sprovođenje  kompleksnog intenzivnog reanimacionog tretmana.

- Veliki broj pacijenata zahtjeva mehaničku ventilaciju koja može spasiti život, a ako je prolongirana izaziva veliki broj komplikacija. Zbog toga je važno pacijenta što prije odvojiti s respiratora. Cilj neuromišićne stimulacije je da se potpomogne odvajanje pacijenta s respiratora, brži oporavak, skraćena hospitalizacija a sve u cilju boljeg kvaliteta života - kaže Katica.

Pojasnila je da se odvajanjem pacijenta s respiratora uz direktnu stimulaciju freničnog nerva koji inervira dijafragmu, pravi jedna vrsta vještačkog, kontrolisanog generisanja električnih impulsa pomoću neuromišićnog stimulatora, u cilju poboljšanja disajne funkcije.

Glavna sestra Klinike za anesteziju i reanimaciju Jasmina Hadžić ističe da je za pacijenta na respiratoru neophodan timski rad uz planirano provođenje zdravstvene njege.

- Rad u intenzivnoj njezi podrazumijeva multidisciplinarni pristup. Medicinske sestre educirane su za rad s pacijentima na respiratoru, uz kontinuirani monitoring, te u sprovođenju svih mjera  sprječavanja infekcije. Nakon odvajanja s respiratora medicinske sestre prate disajnu funkciju pacijenta i ostalih parametara. Svakodnevno se provodi kontinuirana edukacija osoblja - pojasnila je Hadžić.

Generala direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović istakla je da je uvođenje novih metoda i edukacija bolesnika osnova za pravilno funkcionisanje tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Kaže da je predani rad uposlenika i njihovo plansko usavršavanje model za uspjeh svake zdravstvene institucije. Dodaje da medicinsko osoblje KCUS mora iskoristiti sva usvojena znanja prilikom liječenja bolesnika.

- Do prije dvije i po godine neki od naših uposlenika edukacije su koristili kao rekrativna putovanja. To smo zaustavili. Sada, nakon edukacije, to što su naučili odmah primjenjuju u KCUS. Tercijarni nivo zdravstvene zaštite naš je zadatak. Mora se puno učiti i napredovati u struci da bi smo pratili svjetske trendove. Uveli smo veliki broj novih metoda, biće ih i više - rekla je  Izetbegović.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo