0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

10.08.2018 / 11:05 BiH - Priznanje Grupaciji

Večeras na SFF-u: Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru

Večeras na SFF-u: Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru
Foto: Vijesti.ba
Počasno Srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala ove godine će pripasti Nijazu Hastoru, vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije, koji je i osnivač Fondacije Hastor. Priznanje je ovo poduzetniku i vizionaru, istinskom patrioti koji je među prvima prepoznao potrebu za ulaganje u BiH.

Bilo je to neposredno nakon agresije na BiH, čemu svjedoče i podaci da će naredne godine Prevent obilježiti 20, a ASA gotovo 25 godina rada i poslovanja.

O kakvom se ulaganju radi, najbolje govori činjenica da je Grupacija od samih početaka pa do današnjeg dana u prosjeku otvarala jedno radno mjesto dnevno. Važno je pomenuti i da je se sva ostvarena dobit reinvestirana, a investicije usmjerene u strateški izvozne industrije, te je Grupacija istovremeno rasla i u oblasti finansijkih usluga i pozicionirala kao vodeći domaći investitor u sektoru bankarstva i osiguranja.

ASA Prevent grupacija prepoznatljivo je ime ne samo u BiH, nego i svijetu.

Grupacija danas globalno broji 14.000 uposlenih na 4 kontinenta, u 12 zemalja od čega 7 u regionu srednje i istočne Evrope. Danas je to jedan od industrijskih lidera u regionu i pored Njemačke i Bosne i Hercegovine, prisutna je još u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, te u Brazilu, Rusiji, Maroku, Turskoj i Južnoafričkoj Republici.

Od ukupnog broja uposlenih,  7600 uposlenih je u Bosni i Hercegovini. I to nije jedini benefit koji ima Bosna i Hercegovina. Kvalitet i izgrađeni brend "krivci" su što je BiH pozicionirana na mapi vodećih dobavljača u autoindustriji Evrope i među top 100 industrijskih proizvođača u oblasti metala, namještaja i mode.

Snagu Grupacije dodatno ilustruje podatak da je u Goraždu, rodnom mjestu Nijaza Hastora, u jednom danu zaposlila 750 ljudi iz ove regije, a grad je danas sinonim ekonomskog čuda i jednan od vodećih privrednih gradova u Bosni i Hercegovini.

U investiranju nisu zaboravljeni ni Srebrenica gdje se proizvodi u dvije fabrike, zatim Visoko, Zenica i Travnik, Ključ, Bugojno i drugi gradovi širom BiH, gdje Prevent ima svoje proizvodne lokacije. Sve ovo je dalo temelje na kojima se može graditi stabilno, razvijeno i ekonomski snažno društvo.

Priču je zaokružila "Fondacija Hastor", opet najveća fondacija u državi i regionu. Fondacija stipendira učenike iz osnovnih i srednjih škola te studente, trenutni njih ukupno 1.860 kojima se pruža jednaka šansu u društvu, ali i koje se na taj način motivira da ostanu u Bosni i Hercegovini. Kroz proteklih 12 godina Fondacija je podržala preko 3000 mladih u cijeloj BiH i pomogla im da postanu uspješni i odgovorni građani kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

S toga je Srce Sarajeva nagrada koja je još jedno priznanje predanosti i opredijeljenju Grupacije i njenog prvog čovjeka u podršci Bosni i Hercegovini te njenoj promociji na međunarodnoj sceni u segmentu ekonomije, ali i kulture. Još u samom povoju, 2002. godine, financijskom i svakom drugom podrškom ASA Prevent Grupacija prepoznala je značaj SFF-a kako za promociju glavnog grada, tako i kao priliku za razbijanje predrasuda o BiH.

Jer, koliko su za rast jedne države važni ekonomija, zaposleni ljudi, mladi i obrazovani profesionalci, jednako je važno da sve to prati i njen kulturni razvoj, pogotovo razvoj njenog reprezneta - glavnog grada kao sredista regiona, što Sarajevo i SFF danas uistinu jesu.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo