18°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

08.08.2018 / 20:00 Ekonomija - Oporezivanje dohotka

Ministarstvo finansija FBiH suprotstavilo Pravilnik i Zakon, Mišljenjem unijelo dodatnu konfuziju

 Ministarstvo finansija FBiH suprotstavilo Pravilnik i Zakon, Mišljenjem unijelo dodatnu konfuziju
Foto: Vijesti.ba
Posljednje izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koje je iniciralo Ministarstvo finansija FBiH, u kontradiktornosti su sa samim Zakonom, što je proizvelo dilemu kada je u pitanju priznavanje rashoda. Naime, izmijenjeni Pravilnik freelencerima ne priznaje lični odbitak, dok Zakon o porezu na dohodak priznaje rashode u visini od 20 posto ostvarenog prihoda.

Dodatnu konfuziju unijelo je današnje mišljenje Ministarstva o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koje nije obavezujuće, a kojim se prava propisana Zakonom proširuju, dok se Pravilnikom ona umanjuju. 
 
Postavlja se pitanje radi li se o zloupotrebi položaja ili nesavjesnom poslovanju?
 
Problem nastao je nakon što je Federalno ministarstvo finansija izmijenilo Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak, dodavanjem člana 70b. Tom prilikom greškom je navedeno da "Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) Zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10 posto bez prava na priznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak". 
 
No, Zakonom je definisano da lice koje je primilo prihod iz inostranstva na koji u inostranstvu nije plaćen porez, ima pravo na procentualno priznavanje troškova od 20 posto od povremene samostalne djelatnosti: naučnika, umjetnika, stručnjaka, novinara, sudskih vještaka, trgovačkih putnika, akvizitera, sportskih sudija i delegata i druge djelatnosti koje se obavljaju uz neku osnovnu samostalnu ili nesamostalnu djelatnost, ili u iznosu od 30 posto ostvarenog prihoda, ili u stvarnom iznosu ako se radi o autorskim naknadama.
 
Na osnovicu koja se dobije nakon što se od naplaćenog iznosa iz inostranstva umanje troškovi, obračunava se doprinos za zdravstvo po stopi od četiri posto, zatim se iznos na ime zdravstva oduzima od osnovice i dobija se osnovica za obračun poreza na dogodak na koju se obračunava porez od 10 posto. 
 
Poreznom obvezniku rezidentu koji dohodak ostvari u inostranstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine, porez na dohodak utvrdiće se na osnovu odredbi Zakona uz priznavanje plaćenog poreza po odbitku i akontacija poreza na dohodak plaćenih u inostranstvu, odnosno na drugoj teritoriji Bosne i Hercegovine.
 
Niz je otvorenih pitanja, među kojima i zašto jedan podzakonski akt propisuje drugačije u odnosu na Zakon, te šta će se u konačnici primjenjivati i da li će freelencerima biti omogućeno pravo na priznavanje rashoda propisanih Zakonom. 
 
Federalno ministarstvo finansija dalo je danas svoje mišljenje o primjeni Zakona o porezu na dohodak, a povodom, kako su istakli, učestalih upita poreznih obveznika po pitanju prijave i uplate poreza na dohodak na prihode od druge povremene samostalne djelatnosti ostvarene iz inostranstva.
 
Između ostalog, naveli su da "lični odbitak koji je propisan članom 24. Zakona o porezu na dohodak imaju pravo da koriste rezidenti Federacije BiH kod utvrđivanja konačnog godišnjeg iznosa poreza na dohodak, ali ne i kod akontacije poreza na dohodak. Svaki rezident Federacije BiH ima pravo da umanjih svoj dohodak za osnovni lični odbitak u visini od 3.600 KM za jednu godinu, odnosno 300 KM za jedan mjesec, ako je ostvario dohodak na koji postoji obaveza plaćanja poreza na dohodak".
 
Međutim, ovo obrazloženje suprotno je Zakonu o porezu na dohodak, jer lica koja ostvare prihod iz inostranstva ne spadaju pod član 24 i član 2 stav 3. i stav 4. pomenutog zakona. Ovi stavovi odnose se na djelatnost i prihod koji je ostvaren na teritoriji Federacije BiH.
 
Priznavanje ličnog odbitka od 3.600 KM je varka, jer da bi se on priznao, obveznik treba imati poreznu karticu koja se ne može izati retroaktivno.
 
Osim toga, pitanje je zašto bi porezni obveznici plaćali akontacija, da bi im se na kraju godine vraćao porez. Osim što to predstavlja troškove za obveznika, trošak je i za Poreznu upravu FBiH.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo