2°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

07.08.2018 / 16:00 Politika - Novca nema, ne može se izmisliti

Vode li zahtjevi boraca finansijskom kolapsu Federacije BiH

Vode li zahtjevi boraca finansijskom kolapsu Federacije BiH
Foto: Vijesti.ba
Zakon o borcima i njihovim porodicama u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu FBiH može ugroziti finansijsku stabilnost Federacije kazao je jučer stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi.

"MMF se ne protivi boračkim dodacima sve do onog trenutka u kojem su jasno određeni, da pravi ljudi dobiju prave iznose novca, da su transferi novca transparentni i da je kompletan paket mjera takav da ga vlasti mogu priuštiti. Nažalost, ovaj novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od spomenutih kriterija. Prvenstveno, troškovi koji su nam predstavljeni od 14 miliona maraka će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina miliona maraka prema nekim procjenama. To će u potpunosti ugroziti finansijsku stabilnost u Federaciji BiH u godinama koje dolaze. To će onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Druga oblast za koju smo posebno zabrinuti je da ne postoji registar veterana u Federaciji. Šanse za prevare i korupciju su sada čak i veće", rekao je Parodi.
 
Usvajanje zakona će prema Parodijevim riječima ugroziti one ciljeve na koje se obavezala Vlada Federacije u pismu namjere koje je poslano MMF-u.
 
"Mi ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu sa ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada Federacije iznijela MMF-u za period od narednih 3 do 4 godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom", napominje Parodi.
 
Ekonomski eskpert Zlatko Hurtić također smatra da to apsolutno može ugroziti finansijsku stabilnost Federacije BiH, ali svakako i ekonomski prosperitet ovog ovog entiteta. 
 
"Ukoliko zakon bude usvojen na način kako se to traži, prije svega pod pritiskom tzv. boračkih organizacija, odnosno jednog dijela njih, u obliku kako je predloženo, to će voditi potrebama za finansiranjem u iznosu od nekoliko stotina miliona maraka, što Federacija BiH ne može dati a da ne uradi dvije stvari, ili da se enormno zadužuje ili da enormno zadužuje ili da enormno povećava poreze", rekao je Hurtić za Vijesti.ba.

zlatko-hurtic-cms
 
On smatra da su politike koje političari obećavaju u predizbornoj kampanji a to je da će smanjivati opterećenja privrednicima su u suprotnosti sa ovim što podržavaju u parlamentu, jer kao što vidimo, ovakav prijedlog zakona je podržan skoro od svih stranaka u oba doma i sad se radi na usaglašavanju. 
 
Hurtić smatra da to prijeti finansijskom kolapsu Federacije BiH, ekonomskom zaostajanju, daljnjem opterećenju privrede, ali ono što je najgore, naglašava Hurtić, to prijeti rastu poreza.
 
"Prije svega morao bi se povećati PDV da bi se taj zakon implementirao, a to je nešto što građani ove zemlje sasvim sigurno ne žele. Sada je na političkim strankama da se urazume, da zaborave na predizbornu kampanju, odnosno da ne prodaju ovu zemlju radi glasova, da bi kasnije imali situaciju u kojoj će građane morati razočarati mjerama dizanja poreza", kazao je Hurtić.
 
Navodi da ono što je važno napomenuti da bi posebno negativan efekat bio otkazivanje programa MMF-a, te da bi se poslala jako loša poruka stranim investitorima, ali također se ne bi moglo ni razmišljati o kandidatskom statusu EU, ukoliko se napravi ovakava glupost, a upravo se, ističe Hurtić na toj gluposti radi.
 
N.H.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo