22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.07.2018 / 16:25 BiH - U gradu na Neretvi

Počelo 452. natjecanje u skokovima sa Starog mosta

Počelo 452. natjecanje u skokovima sa Starog mosta
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
U gradu na Neretvi počelo je tradicionalno 451. natjecanje u skokovima sa Starog mosta na kojem sudjeluje 42 skakača iz BiH i regije, od kojih će njih 18 skočiti na noge, a 24 na glavu (lasta)

Ovogodišnji žiri čine predsjednik Emir Balić, zatim Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Semir Drocić te Semir Kazazić, a ocjenjivat će se prilazak mostu, odraz, let, te upad u vodu.

U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap), dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Inače, najpoznatiji i najuspješniji skakač  sa Starog mosta je Emir Balić s 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, koji ove godine brani titulu, te Haris Džemat i Samir Zukanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo