12°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.07.2018 / 11:17 BiH - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Zatraženo pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu

Zatraženo pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine zatražilo je od Poreske uprave Federacije BiH pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da Ministarstvo nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke koja je, kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva, s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljeništva, nego i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Do dostavljanja odgovora Porezne uprave FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi još jednom ukazati na značaj koji bh. iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem BiH.
 
Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjećaju da su za novčane doznake iz inostranstva, a koje već duži niz godina predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH i čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji upravo građani porijeklom iz BiH, a koji žive van granica domovine.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve institucije u BiH da prilikom preduzimanja mjera i aktivnosti ili donošenja odluka koje mogu imati implikacije na bh. iseljeništvo, prethodno obave konsultacije sa Ministarstvom u cilju razumijevanja značaja iseljeništva i mogućih negativnih implikacija koje odluke institucija u BiH mogu imati po iseljeništvo.
 
- Iseljeništvo iz BiH je višemilionsko i predstavlja značajan društveno-ekonomski resurs kojeg svi u BiH moramo biti svjesni i zajedničkim snagama stvoriti uslove za značajnije ulaganje iseljeništva, ne samo u finansijskom smislu, nego i smislu ljudskog potencijala i prenosa znanja i iskustava na čemu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice predano radi, saopćeno je iz ovog ministarstva.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo