22°C
Mostar 29°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

25.07.2018 / 19:09 Komentari - Obračun s fašizmom

Španija deportuje kosti ustaških zločinaca Pavelića i Luburića

Španija deportuje kosti ustaških zločinaca Pavelića i Luburića
Foto: Vijesti.ba
Španija je nedavno dobila novu vladu. Novi premijer Pedro Sanchez iz Socijalističke radničke partije (PSOE) čim je preuzeo premijersku poziciju najavio je konačni obračun s ostacima fašizma u svojoj zemlji.

 Piše: Haris Ljevo
 

Španski parlament bi uskoro trebao raspravljati o novom Zakonu o historijskom sjećanju, kojim bi se ukinule sve institucije, ulice, organizacije koje nose imena po ličnostima iz fašističkog perioda kada je zemljom upravljao fašistički diktator general Franco.
 
Premijer Sanchez je najavio kako će uskoro biti izmještena Francova grobnica, koja se nalazi u velikom kompleksu Valle de los Caidos (Dolina palih), smještena pored Madrida.
 
Dolina palih je kompleks koji je izgradila Francova vlada 1959. godine. U kompleksu se nalaze posmrtnih ostaci 34.000 poginulih vojnika, pripadnika fašističkih falangi, kao i republikanskih vojnika, koji su se borili protiv fašista tokom Španskog građanskog rata.
 
Kompleks je izgrađen pod izgovorom „sveopšteg španskog pomirenja“. Već tada su španski antifašisti, koji su pobjegli iz zemlje pred Francovim režimom, bili protiv spomenika. Uvođenjem demokratije u Španiji nakon Francove smrti 1975. počeli su jačati glasovi protiv spomenika, ali niko do danas nije imao snage i hrabrosti da pokrene to pitanje.
 
Građanska svijest španskog društva danas je dosegla taj nivo da postoji ozbiljna snaga koja je napokon odlučila obračunati se sa mračnom prošlošću. Ta snaga odlučila je razdvojiti one koji su se borili protiv zla od onih koji su činili zlo.
 
Novi Zakon o historijskom sjećanju predviđa i formiranje Komisije za istinu, čiji će zadatak biti istraživanje svih zločina počinjenih od strane države u vrijeme Francove diktature. Novi zakon također predviđa i brisanje kompletne krivične evidencije vođene od strane države protiv Francovih protivnika.
 
Zakon nije bitan samo za Španiju, već i BiH i Hrvatsku. Zakonom je također predviđeno izmještanje grobnica fašista iz cijelog svijeta koji su svoj spas od ruke pravde pronašli u Francovoj Španiji. Tu spadaju i ustaški zločinci iz perioda NDH Ante Pavelić i Maks Luburić. Pavelićevi posmrtni ostaci nalaze se na groblju San Isidro u Madridu, a Luburićevi na groblju Carcaixent u Valenciji.
 
Novim zakonom Španija želi konačno staviti tačku na jedan strašni period njene historije,a izmještanjem grobova želi se spriječiti odavanje počasti zločincima od strane desničara u toj zemlji, ali i turista iz cijelog svijeta, koji su u prošlosti hodočastili njihove grobove.


 
Davor Šuker na grobu Ante Pavelića u Madridu 1996. godine
 
Jedan od primjera je i ponajbolji hrvatski fudbaler svih vremena Davor Šuker, danas predsjednik Hrvatskog saveza, koji je sredinom devedesetih godina tokom igranja za Real Madrid, posjetio Pavelićev grob i slikao se kod njega. Kasnije se pravdao kako su ga tamo vodili neki prijatelji.
 
Ante Pavelić rođen je u Bradini kod Konjica 14. jula 1889. godine, a umro je u Madridu, 28. decembra 1959. Pavelić je nakon završetka Drugog svjetskog rata preko Austrije i Italije s lažnim pasošem uz pomoć katoličke crkve pobjegao u Argentinu gdje je 1956. godine osnovao Hrvatski oslobodilački pokret (HOP).
 
Nakon preživljenog atentata od strane UDBA-e 1957. godine iz Argentine bježi u Španiju, koja je tada pod vodstvom fašističkog generala Franca bila sigurna kuća za fašiste iz cijelog svijeta.  Umro je u Madridu 28. decembra 1959. godine. Neki tvrde da je umro od posljedica atentata, dok članovi bliže porodice tvrde da je umro priorodnom smrću.
 
Smatra se jednim od najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća. Pod njegovom komandom za vrijeme Drugog svjetskog rata u tadašnjoj NDH stradalo je na stotine hiljada ljudi u etničkom čišćenju i genocidu. 
 
Vjekoslav Maks Luburić rođen je 20. juna 1913. godie u Humcu kod Ljubuškog, a tokom Drugogo svjetskog rata bio je komandant zloglasnog logora Jasenovac. Uz Pavelića je bio jedan od najvećih zločinaca u Drugom svjetskom ratu.
 
Maks Luburić je nakon ustaškog poraza pobjegao u Španiju 1949. godine gdje je u Valenciji držao štampariju koja je štampala novine i časopise za preživjele ustaše. Agenti Jugoslovenske Službe državne sigurnosti pronašli su ga u njegovoj štampariji gdje je ubijen 20. aprila 1969. godine. Pokopan je 22. aprila u ustaškoj uniformi.
 
Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zagovarao je devedesetih godina premještanje Pavelićevih posmrtnih ostataka u Hrvatsku, ali do toga ipak nije došlo.
 
Mladi španski premijer Pedro Sanchez odlučio je, čini se uz ogromnu podršku španske javnosti, da se konačno obračuna s ostacima Francovog režima u Španiji.
 
Njegova borba mogla bi biti dobar primjer drugim liderima evropskih zemalja koje se trenutno suočavaju s porastom desnice.

 

(Vijesti.ba / NAP)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo