12°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

24.07.2018 / 12:25 BiH - Nikica Gržić

Advokatska komora FBiH podržava predloženi zakon o advokaturi

Advokatska komora FBiH podržava predloženi zakon o advokaturi
Foto: Vijesti.ba
Veoma je važno da je, utvrđujući danas Nacrt zakona o advokaturi, Vlada Federacije BiH u ovom mandatu pokrenula proces sistemskog uređivanja rada i djelovanja ovog značajnog dijela pravosuđa, izjavio je za Fenu predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić.

On podsjeća da se na ovaj zakon čeka više od 16 godina, a da je trenutno važeći zakon svojom odlukom  2002. godine donio tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. 
 
Gržić ističe kako su u Advokatskoj komori zadovoljni suradnjom s Federalnim  ministarstvom  pravde koje je ovaj put, zajedno s njima, kreator novih zakonskih rješenja i da su u njega ugrađene sve obveze iz konvencija UN-a i EU za ovu oblast, a ima ih šest. Osim toga, dodaje, zakon je potpuno usklađen s pravnim normama europskog zakonodavstva i Statutom Europske advokatske komore (CCBE), čiji je Advokatska komora FBiH pridruženi član.
 
- Novi tekst zakona je potpuno usuglašen između  oba bh. entiteta,  tako da će, prvi put, advokati u cijeloj BiH raditi po istim kriterijima i uvjetima. Da bi se shvatilo zašto je sve ovo važno treba znati da je advokatura jedan od stubova zaštite ljudskih prava i prava svakog građanina, na isti način kao što tužilaštva štite državu i društvo od zloupotreba od strane pojedinaca ili institucija. Sudovi su neovisni i oni presuđuju. U državama razvijene demokratije to su ključni postulati pravosuđa. Zato Advokatska komora FBiH podržava namjeru Federalne vlade da i kod nas ovu djelatnost uredi sukladno međunarodnim normama – naglašava Gržić.  
 
Advokatska komora FBIH ima  više od  1.500 članova. Riječ je o neovisnoj i samostalnoj organizaciji koja na ovim prostorima djeluje bez prekida već 135 godina.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo