Sarajevo -3 °C Subota 15.12.


21.07.2018. / 20:00h Politika - Aner Žuljević za Vijesti.ba

Ovo što HDZ radi svima nama zajedno jeste nasilje

Ovo što HDZ radi svima nama zajedno jeste nasilje
Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH ima podršku 30 delegata, što je više nego neophodno za njegovo usvajanje u Domu naroda FBiH, tvrdi delegat iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP BiH).

"Upravo iz tog razloga imamo scenarij u kojem HDZ i SNSD blokiraju njegovo usvajanje destruktivnim ponašanjem kroz  zloupotrebu mehanizma vitalnog interesa", istakao je Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba, komentarišući činjenicu da su predsjedavajuća i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH, Lidija Bradara i Drago Puzigaća potpisali akt kojim je ovo zakonsko rješenje proglašeno štetnim po vitalni interes Hrvata.

Kako je naglasio, danas je očigledna štetnost pogrešne odluke SDA, koja je u aktuelnom mandatu preglasala kolege iz Kluba Srba u Domu naroda, te umjesto SDP-ovog kandidata, na poziciju dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH imenovala kandidata iz SNSD-a.  

Na pitanje da li su predlagači zakona, pet parlamentarnih stranaka u FBiH, morali imati u vidu i ovu mogućnost blokade zakona, Žuljević je istakao da je to SDP BiH predvidio, te da je kolegama iz SDA prije mjesec dana predlagao da prvi korak treba da bude smjena Puzigaće, kako bi se spriječio "scenario čiste anarhije".

"Jasno je da Puzigaća sjedi na poziciji koja mu ne pripada, kao rezultat političke trgovine i rezultata preglasavanja od strane HDZ-a BiH, koji nas godinama maltretira pričom o ugroženosti i majorizaciji, a u svakoj mogućoj prilici pokazu svoje pravo lice -  od ponašanja u Domu naroda FBiH do nedozvoljavanja da se usvoje izmjene Ustava za ravnopravnost naših sugrađana srpske nacionalnosti u HNK. Nakon takvog diskriminatornog ponašanja HDZ-a BiH prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti, Milorad Dodik, kao veliki Srbin, velikodušno pristane da bude partner Draganu Čoviću na rušenju entitetskih institucija", potcrtao je Žuljević.

Prema njegovim riječima, i Puzigaća na poziciji dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH i sve funkcije koje HDZ BiH danas ima, direktno su rezultat glasanja SDA u parlamentima.

"To je ono što pokazuje svu kratkovidnost politike pobjednika izbora 2014. godine", smatra Žuljević.

Mišljenja je da najava HDZ-a BiH kako će braniti Puzigaću, iako njegovu smjenu trazi Klub  naroda kojem on pripada, pokazuje "koliko su se isti pogubili u svojoj licemjernoj politici, koja ima samo jedan cilj - zadržati sva moguća finansijska i materijalna prava, službena auta i grantove".

"Sve ovo što gledamo zadnjih dana ustvari pokazuje da imamo političke subjekte kojima je jedina namjera destabilizacija institucija po svaku cijenu, samo da bi opstali na vlasti. Mi ćemo učiniti sve da prvo smjenom Puzigaće popravimo štetu SDA, pa da usvojimo zakon koji će omogućiti fer i poštene izbore, te implementaciju izbornih rezultata", naveo je Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.

Osvrnuo se i na tvrdnje HDZ-a BiH da se zakonom o izbornim jedinicama vrši pravno nasilje nad Ustavom BiH, ustavno-pravnim poretkom i gotovo svim institucijama.

"Ovo što HDZ BiH radi svima nama zajedno jeste nasilje, jer onemogućava usvajanje zakona koji znači demokratske izbore i stabilnost institucija", kazao je Žuljević, te poručio:  

"Pozivam ih da se prestanu brukati, te da umjesto karikaturalnih poteza kojim uništavaju institut vitalnog interesa, jasno iskažu svoje argumente amandmanima u parlamentarnoj proceduri. Na taj način bi pokazali dosljednost u politici, sve drugo je dosljednost u destrukciji".


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još