1°C
Mostar 7°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

21.07.2018 / 20:00 Politika - Osvrt Vijesti.ba

Čemu služi "legitimno političko predstavljanje naroda"

Čemu služi "legitimno političko predstavljanje naroda"
Foto: Vijesti.ba
Naš portal već je prikazao čitateljima da se vodi cijeli rat, namjerno pogrešnim interpretacijama odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" u kojem je najvidnija ona da je ova najviša sudska instanca „presudila“ da se u Bosni i Hercegovini treba uvesti „legitimno političko predstavljanje naroda“ što, naravno, nema neke veze sa istinom.

Takve loše, pogrešne i manipulirajuće interpretacije javljaju se onda kada Ustavni sud BiH prihvati da razmatra jednu apelaciju koja se tiče izbornog sistema u Bosni i Hercegovini, vrlo vidno kao svojevrstan politički dogovor različitih političkih aktera, pa donese odluku koja je skoro pa i nevjerovatna. Podsjećamo čitatelje kako je jedna od veoma važnih funkcija ustavnih sudova širom svijeta, pa tako bi trebalo i ovoga našeg Ustavnog suda BiH da vrši sistemsku zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali na individualnom nivou, onako kako je to i rekao Ustav Bosne i Hercegovine u članovima II/2 i II/4, a posebno cijeli Aneks 6, Okvirnog mirovnog sporazuma iz Dejtona, a nikako da štiti kolektivna prava pojedinih etničkih skupina. Tako bi trebalo biti, ali se Ustavni sud BiH upustio u jednu vrlo problematičnu stvar, tako što je probavao na jedan nestručan način poništiti osnovna ljudska prava u BiH, donoseći odluku da se članovi 10.12. stav (2) i 20.16A, stav (2), a-j, stave van snage, čime je radi loše pisane odluke i njenog obrazloženja, sa jako čudnim pravnim osnovom (ostaje nepoznato da li je Ustavni sud BiH koristio službenu verziju Ustava BiH ili neki samo njima znan neslužbeni prijevod – a registrar suda mudro šuti, posebno kad pogledate taj član I/2 Ustava BiH u različitim domaćim jezicima plus engleski jezik, dobijete čak četiri različite verzije tog člana), stvoren prostor za političke manipulacije pravnim stvarima, koje HDZ jako obilato koristi i da stvar bude još gora, jedan dio građana počinje u to vjerovati, bez ikakve provjere toga u što ih HDZ želi uvjeriti.

Tako nastaje prostor da jednu deskripciju iz obrazloženja o „legitimnom političkom predstavljanju“ HDZ prekombinuje u „legitimno političko predstavljanje naroda“ i na tome gradi svoju političku priču kojom politički manipulira više od godine i pol dana. U jednoj rečenici, „legitimno političko predstavljanje“ je pojam iz političkih nauka, onog dijela koji se bavi izbornim sistemima, koje je neko probao pravno tumačiti onako kako mu odgovara, iako to u teorijskom smislu ne znači niti približno onome što HDZ želi reči. Odnosno, „legitimno političko predstavljanje“ jeste ono kada birači, a to su građani kao nositelji suvereniteta, putem izbora, izaberu svoje političke predstavnike, koji će ih u nekom mandatnom periodu predstavljati. Kako ovdje, a i nigdje u Evropi, etničke grupe ili narodi nisu nositelji suvereniteta, onda je jasno kako ne mogu narodi birati svoje političke predstavnike, nego to mogu samo oni koji učestvuju na izborima – građani, tako da je sve drugo klasična politička manipulacija.

Čemu služi politička manipulacija HDZ-a, koja kroz riječi svoga predsjednika Dragana Čovića, diže takvu manipulaciju na još viši nivo, govoreći da je njihov donji prag „legitimno političko predstavljanje naroda na svim administrativnim nivoima“ otkrićemo na jednom primjeru, onom iz izborne jedinice 1, za Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje je HDZ na Općim izborima 2014. godine ušao kao treći, sa svega 57 glasova više od četvrtoplasiranoga DF-a  koji nije dobio  mandat (pogledati sliku).

clip

Tih 57 glasova više, uvelo je HDZ u toj izbornoj jedinici, direktno u Parlamentarnu skupštinu BiH, i to baš njihovog „legitimnog političkog predstavnika“  - gospođu Borjanu Krišto, koja je sad i predsjedavajuća tog zakonodavnog organa vlasti. Evo slika koja to pokazuje, izvor je naravno službena starnica CIK-a, www.izbori.ba
clip-2

E tome služi HDZ-ova interpretacija „legitimnog političkog predstavljanja naroda“ kako bi njihovi članovi, bez obzira na ishod glasanja na izborima, ulazili u zakonodavne organe vlasti na svim administrativnim nivoima i time sebi obezbijedili status jedinog nezaobilaznog pregovarača za formiranje vlasti. Tome služi i apelacija Ustavnom sudu BiH od gospođe Borjane Krišto, kako bi se ono što Ustavni sud BiH nije odlučio u korist HDZ-a u predmetu „Ljubić“doradilo i to na način da postupi mimo mišljenja OHR-a, jedinog ovlaštenoga i krajnjeg tumača civilnog aspekta Okvirnog mirovnog sporazuma iz Dejtona, pa čak i da naruši odredbe (ne principe kako oni žele reči) Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, samo da bi njihovi članovi ulazili u sve zakonodavne organe vlasti, sa pozicijom koja im daje prednost u odnosu na sve druge političke stranke i njihove članove. To naravno, nema nikakve veze sa osnovnim demokratskim principima niti sa osnovnim evropskim standardima, ali to njima iz HDZ-a odavno ništa ne znači, jer oni nisu okrenuti Evropi i Zapadu, već Rusiji i totalitarnim režimskim idejama koje dolaze sa istoka. Zato njima, apsolutno ništa ne znači mišljenje Venecijanske komisije, vrhovnog evropskog pravnog autoriteta, jer je po njima nevladina udruga HNS, pravno kvalifikovanija da daje „tačna“ pravna tumačenja, koja s pravnom naukom nemaju nikakve veze, ali sa totalitarnim, jednoumlje sistemima, itekako ima. Zato je važno da to najšira javnost pogleda, razmotri i shvati, na ovom primjeru gospođe Borjane Krišto, šta su stvarne HDZ-ove namjere.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo