0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

19.07.2018 / 15:25 Politika - Član Predsjedništva BiH

Čović u Beogradu: Bošnjačke stranke vrše udar na odnose u BiH

Čović u Beogradu: Bošnjačke stranke vrše udar na odnose u BiH
Foto: Vijesti.ba
Moj stav je da Bosna i Hercegovina ima budućnost u Evropskoj uniji i da se njoj moramo okrenuti i jačati ekonomske odnose, a u tome Srbija može biti pravi partner, izjavio je danas u Beogradu član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Čović je rekao da je na sastanku bilo razgovora o mnoštvu tema, a da su nezaobilazni bili i sadašnji, kao i odnosi koje grade. On je rekao i da je Vučića informisao o tome šta misli da se može uraditi u naredna dva, tri mjeseca dok traje izborna kampanja u BiH i kad je evropski put u pitanju i stabilnost BiH, a koja je vrlo bitna i za Srbiju.
 
"Govorili smo i o budućnosti. Moj stav je da BiH ima budućnost u Evropskoj uniji i da se njoj moramo okrenuti i da moramo jačati naše ekonomske odnose, jer bez otvaranja radnih mjesta i unutrašnje i pravne stabilnosti u BiH teško da ćemo naći budućnost i ja sam duboko uvjeren da mogu i osobno i sa ostalim kolegama napraviti jedan ogroman iskorak u odnosu na stanje koje imamo danas i u tome Srbija može biti pravi partner u mnoštvu projekata", kazao je novinarima Čović u Beogradu.

dragan-covic-beograd
 
Upitan da li misli da bi moglo doći do destabilizacije u BiH prije izbora u oktobru, Čović je rekao da ne vjeruje, ali da jedan mali incident u izbornoj kampanji to može pokolebati.
 
"Migrantska kriza ima svoju dimenziju. Ljeto je, ogroman je broj ljudi koji su danas na nekoliko lokacija u BiH, ali duboko sam uvjeren i vjerujem da institucije u BiH uz sve probleme će znati da odgovore na sve izazove", dodao je.
 
Govoreći o sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja se održava danas, a na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, Čović je istakao i da je stav Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je on predsjednik, jasan - da se ne može Izborni zakon voditi na nižim razinama vlasti, već na razini BiH.
 
On je ukazao i na odluku Ustavnog suda koja "vrlo precizno govori da odluka mora biti donijeta uz Parlamentarnu Skupštinu BiH".
 
"Pokušaj stranaka iz Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka, mislim da je udar na sve odnose u BiH, na Ustav BiH i ja se duboko nadam da to danas neće proći. Ne znači nikakvu blokadu, to znači da uz instrumente upravljanja koje mi imamo u vlasti, ćemo jasno pokazati da je ovo štetno za BiH, ne za Hrvate, ne za Dragana Čovića, ne za HDZ, nego za BiH. Hrvatski narod neće dopustiti da se na taj način razgrađuje nešto što je deo našeg doma, a to je BiH. Imamo mi dovoljno kapaciteta da danas u Domu naroda na jedan vrlo praktičan način to i ukažemo", zaključio je Čović.
 
Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije nakon sastanka u Beogradu, Vučić je podržao unaprijeđenje odnosa, teritorijalni integritet BiH i saradnju sva tri naroda.
 
Dvojica sagovornika posebno su razmatrali zajedničke infrastrukturne projekte, kao i pozitivne rezultate ovogodišnjeg Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kojem je Srbija bila zemlja partner.
 
Član Predsjedništva BiH je predsjednika Srbije upoznao i sa inicijativom Predsjedništva BiH za organizovanje Okruglog stola o ciljevima održivog razvoja sa predsjednicima susjednih zemalja - Srbije, Hrvatske i Crne Gore, koje su, takođe, potpisnice Agende održivog razvoja 2030, što bi trebalo da posluži dodatnom regionalnom približavanju i saradnji.

 

(Vijesti.ba / AA)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo