1°C
Mostar 7°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.07.2018 / 14:30 Politika - Izvještaj Komisije za Srebrenicu

Oštre reakcije na Dodikov potez: Opasno i zabrinjavajuće

Oštre reakcije na Dodikov potez: Opasno i zabrinjavajuće
Foto: Vijesti.ba
Zahtjev Milorada Dodika, za poništenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu, samo potvrđuje njegov strah od konačne pobjede istine i pravde, koju priznaje cijeli civilizirani svijet – ukazao je danas potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ništa drugo, kaže, nije se mogli ni očekivati od onih koji su dodijelili najveća entitetska priznanja osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat.
 
-To pokazuje da aktuelna vlast istrajava na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, a čija je posljedica počinjeni genocid nad Bošnjacima – naveo je Salkić u reagovanju na Dodikov zahtjev da se sazove posebna sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj bi se trebala razmatrati "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.
 
Entitetski predsjednik je nedavno najavio kako će tražiti da Narodna skupština odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine.
 
Salkić smatra da je takvo ponašanje predsjednika entiteta opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlasti i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su, kako je naveo, u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, nerazmišljajući o posljedicama postupaka.
 
-Očekujemo da će oni, koji se brinu o sigurnosti građana u ovoj zemlji, pratiti sve ove aktivnosti, te da su spremni na reakciju ako dođe do ugrožavanja sigurnosti građana i države Bosne i Hercegovine. Jer, teško je očekivati da su ovakvi, poput Milorada Dodika, spremni mirnim putem predati vlast demokratski izabranim predstavnicima - kazao je u svojoj izjavi Salkić.
 
Ističe da se Dodik odlučio "za put potpune radikalizacije političke scene u RS-u“, nakon što mu je "propao plan da preko svojih jataka početkom ove godine pokuša doći do bošnjačkog glasačkog tijela radi izbora za člana Predsjedništva BiH iz RS-a“.
 
- Nedavno paranoično gostovanje na jednoj televiziji, gdje je, između ostaloga, na najprizemniji način govorio o najvećim vrijednostima Bošnjaka, pokazuje da je on potpuno izgubio orijentaciju u vremenu i prostoru. Tome svjedoči i činjenica da predsjednik entiteta komentariše teme o kojima ima oskudno znanje, priča o globalnoj politici, a najmanje se bavi onim što mi je primarna zadaća, a to je život običnih građana, čije je živote svojom vladavinom doveo na dno. Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, vraća se svom oprobanom receptu, vrijeđajući islamske svetinje i osjećaje muslimana, te nastavljajući sipati so na najveću ranu Bošnjaka – upozorio je Salkić.
 
Šef Kluba poslanika Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka ocijenio je kao "čisti populizam" zahtjev entitetskog predsjednika Milorada Dodika da se održi posebna sjednica parlamenta o Izvještaju Komisije o događanjima u Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.
 
Čavka je za Fenu rekao da, ukoliko bi Narodna skupština RS-a i poništila Izvještaj Komisije za Srebrenicu, u kojoj se navodi broj stradalih, to neće imati nikakvo pravno dejstvo ili osnovu.
 
Smatra da Dodik sve to radi s ciljem skretanja pažnje sa životnih problema građana, koji svakodnevno napuštaju ovu prostore.
 
- Nažalost, politička kampanja se ponovo vodi na istim temama, a zaboravljaju se problemi građana. Srebrenica, u kojoj živi jedva 800 stanovnika, i Srba i Bošnjaka, svima nažalost koristi za manipulaciju - rekao je Čavka.
 
Naglasio je da će poslanici Koalicije "Domovina", kada dobiju sve informacije, zauzeti stav da li će prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine, čije sazivanje je Dodik zatražio.
 
Po informacijama tog kluba, posebna sjednica o Izvještaju Komisije za Srebrenicu vjerovatno će biti održana početkom augusta.
 

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo