1°C
Mostar 7°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

19.07.2018 / 12:00 Politika - Dom naroda FBIH

Rješenje problema: Očekuje se usvajanje zakona o izbornim jedinicama

Rješenje problema: Očekuje se usvajanje zakona o izbornim jedinicama
Foto: Vijesti.ba
Mjesec dana nakon što je usvojen u Zastupničkom domu, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH danas će se po hitnom postupku naći i pred delegatima federalnog Doma naroda.

Ovo zakonsko rješenje pet stranaka iz FBiH - SDA, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i delegata Predraga Kojovića iz Naše stranke, na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma, kojoj nisu prisustvovali zastupnici Kluba HDZ-HNS, jednoglasno je usvojeno 20. juna. Tada je dobilo podršku svih 65 prisutnih zastupnika.
 
Kako su već ranije naveli predlagači, radi se o zakonskom prijedlogu koji rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon Općih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.
 
Predrag Kojović, jedan od predlagača, u razgovoru za Vijesti.ba poručio je da očekuje usvajanje ovog zakona. Smatra da se radi o dobrom privremenom rješenju koje će nam koristiti samo u ovom izbornom ciklusu.
 
- Mi u Našoj stranci imamo drugačiju viziju BiH. Želimo građansku državu koja poštuje specifično pobrojana kolektivna prava etnija, ali je politički sistem u kojem ćemo većinu odluka i u životu i u politici razmatrati prije svega kao građani BiH, a ne kao isključivo ili primarno pripadnici etničkih grupa - rekao je Kojović.
 
I predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda Osman Ćatić uvjeren je da će predloženi zakon dobiti dovoljnu podršku. Prokomentarisao je i otvorenu mogućnost da Klub delegata hrvatskog naroda povuče pitanje vitalnog nacionalnog interesa.
 
- To je legitimno pravo, a procedure su takve da klubovi tu proceduru mogu pokrenuti ako smatraju da im je nešto od vitalnog nacionalnog interesa - ističe Ćatić za Vijesti.ba.
 
Na kraju krajeva, dodaje, konačnu riječ dat će Ustavni sud FBiH.
 
- Taj sud u predviđenom roku od sedam dana mora konstatovati da li su zadovoljene procedure, a u roku od mjesec dana ući u meritum stvari - pojašnjava Ćatić.
 
Navodi kako ipak ne očekuje da će predsjednik FBiH Marinko Čavara odbiti da potpiše ukaz o proglašenju zakona.
 
- Zakonodavac je jasno rekao - predsjednik FBiH dužan je da potpiše sve zakone koji se u Zastupničkom i Domu naroda usvoje u istovjetnim tekstovima. Svaka druga radnja je opstrukcija, odnosno činjenje krivičnog djela - poručuje Ćatić.
 
I delegat u Klubu ostalih Aner Žuljević očekuje usvajanje zakona. U razgovoru za Vijesti.ba navodi da se radi o zakonskom rješenju koje nije usmjereno protiv bilo koga i kojim se ispunjavaju obaveze FBiH iz Izbornog zakona BiH, a ujedno se poštuju i principi iz presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".
 
Napominje kako će ovaj zakon osigurati nesmetanu uspostavu vlasti nakon oktobarskih izbora.
 
- Ljudi u BiH neće da budu srednjovjekovni kmetovi kojim vlada vlastela organizovana po etnonacionalističkim linijama, već hoće da budu slobodni i ravnopravni građani kao što zaslužuju i treba da budu. Na tim suprotstavljenim polovima su svi oni koji su za i protiv ovog zakona - naglašava Žuljević.
 
Stoga, očekuje da politike podjele FBiH na bošnjački i hrvatski entitet definitivno danas budu pokopane i da Dom naroda usvajanjem ovog zakona pošalje poruku da je FBiH, kao i BiH, moguća jedino kao zajednica jednakopravnih građana čiji su svi kolektivni identiteti zaštićeni zakonom i Ustavom, te da niko nema manje ili više prava samo na temelju svoje etničke pripadnosti.
 
- To je politika prošlosti koja BiH drži kao taoca te prošlosti. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i gradimo zemlju po mjeri svih nas - dodao je Žuljević.
 
Odgovorio je i na pitanje da li danas očekuje dolazak delegata iz Kluba Hrvata, imajući u da su poslanici iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 bojkotovali posljednje sjednice Predstavničkog doma FBiH.
 
- S obzirom na to da smo u najavi imali pominjanje vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba Hrvata, činjenica je da to poslovnički nije moguće izvesti bez prisustva sjednici. Tako da u skladu sa tim najavama, očekujem prisustvo delegata iz Kluba Hrvata - kaže Žuljević.
 
S druge strane, iz HDZ-a 1990 najavljuju da će napustiti današnje zasjedanje.
 
- Time ćemo poslati jasnu poruku da to nije rješenje za BiH i da se ona ne može graditi na tim principima - rekao je jučer predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.
 
Naglasio je da cijelu stvar treba vratiti u Parlament BiH, jer je način na koji se pokušava provesti presuda Ustavnog suda BiH "silovanje demokratije".
 
- Ovo nije dobro za državu i HDZ 1990 to apsolutno neće podržati - ističe Cvitanović.
 
Ocjenjuje kako će na današnjoj sjednici "ponovo biti poslata poruka Hrvatima u BiH od strane pet najvećih stranaka sa političkim sjedištem u Sarajevu, kako većina može svojim rukama pokazati nadmoć nad manjinom i još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH.
 
- Nije dobro to što rade i što će na silu izglasati zakon o izbornim jedinicama. Derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i spuštaju izmjene Izbornog zakona BiH na niži nivo vlasti, na FBiH. To neće proći. Poruka svima koji žele BiH je da ona može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih njenih građana - kategoričan je Cvitanović.
 
Ističe kako se tu "niko ne boji krivične prijave".
 
- Dapače, odgovornost za efekte ovakvog djelovanja trebaju preuzeti oni koji su insistirali da se na ovaj način donosi Zakon o izbornim jedinicama - zaključio je Cvitanović.
 
Podsjetimo, ukoliko danas delegati Domu naroda izglasaju ovaj zakon, bit će mu omogućeno da stupi na snagu. Međutim, pošto je HDZ BiH protiv tog rješenja, očekuje se da će Klub hrvatskog naroda potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi se u narednih mjesec dana trebao očitovati Ustavni sud FBiH.
 
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za danas sa početkom u 13 sati.
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo