Sarajevo -10 °C Nedjelja 16.12.


19.07.2018. / 11:20h Svijet - Oštra osuda

PLO: Izrael zakonom o nacionalnoj državi legalizira apartheid

PLO: Izrael zakonom o nacionalnoj državi legalizira apartheid
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u četvrtak je osudila usvajanje "zakona o jevrejskoj državi" u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Članica izvršnog komiteta PLO Hanan Ashrawi navodi u saopćenju da zakon o jevrejskoj državi "daje dozvolu za apartheid, diskriminaciju, etničko čišćenje  i sektaštvo na račun palestinskog naroda. Takav rasistički i pun predrasuda zakona nelegalan je po svim standardima međunarodnog prava, demokratije, humanosti, pravde, tolerancije i inkluzije".
 
- Još jednom je desničarska vladajuća koalicija pokazala svoj istinski karakter demonstrirajući da se oslanja na održavanje zvanične politike etničke čistoće i supremacije, dajući izvornim palestinskim građanima drugorazredni status - izjavila je Ashrawi.
 
Ona je pozvala sve članice međunarodne zajednice i ljude sa savješću da "dovedu u pitanje takav zakon i politiku flagrantne diskriminacije, te da prinude Izrael da se povinuje normama i standardima civiliziranog ponašanja".
 
- Uprkos svim izraelskim naporima na brisanju naših prava i identiteta, odlučnost i ustrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i istorijsku validaciju će prevladati - istaknula je Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!