Sarajevo -10 °C Nedjelja 16.12.


18.07.2018. / 17:17h BiH - Vijeće ministara BiH

Bevanda: Situacija sa migrantima sve gora

Bevanda: Situacija sa migrantima sve gora
Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda ocijenio je danas da situacija u vezi sa migrantima u BiH iz dana u dan postaje "sve gora", ali da institucije BiH intenzivno rade svoj posao na olakšavanju situacije.

Bevanda u izjavi novinarima nije želio da iznosi više detalja sa sjednice Vijeća ministara u vezi sa migrantskom krizom.
 
On je rekao da je Vijeće ministara BiH danas usvojilo tri odluke o usvajanju politike plata i naknada u institucijama BiH za period 2019-2022. godina, o visini osnovice za obračun plate i o visini regresa za godišnji odmoru zaposlenim u institucijama BiH za 2019. godinu.
 
- To je jednostavno naša obaveza koju je trebalo da uradimo do kraja juna, ali sa malim kašnjenjem donijeli smo danas politiku plata za naredni period, držeći se smjernica - rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.
 
On je istakao "da su druge dvije odluke, o visini osnovice i visini regresa, donesene na prošlogodišnjem nivou i u skladu sa globalnim fiskalnim okvirom koji je, što se tiče izdvajanja iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ostao istovjetan".
 
Prema njegovim riječima, o Strategiji za procesuiranje ratnih zločina, dokumentu koji je na prošloj sjednici bio skinut sa dnevnog reda, biće riječi na narednoj sjednici Vijeća ministara, najvjerovatnije u sljedeći utorak, 24. jula.
 
Bevanda je potvrdio da su sa dnevnog reda današnje sjednice, na zahtjev ministra pravde BiH Јosipa Grubeše /koji nije bio prisutan/, skinuti prijedlozi izmjena pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u 11 institucija BiH, jer je Grubeša na ove akte uputio niz primjedbi.

 

(Vijesti.ba / RTRS)


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još