0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

18.07.2018 / 20:25 BiH - Kojović, Ćatić i Žuljević za Vijesti.ba

Predlagači uvjereni u usvajanje zakona o izbornim jedinicama

Predlagači uvjereni u usvajanje zakona o izbornim jedinicama
Foto: Vijesti.ba
Delegati Parlamenta FBiH sutra će se na vanrednoj sjednici Doma naroda izjašnjavati o jednoj tački dnevnog reda - Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Poslanički klubovi SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i delegat Predrag Kojović uputili su ovaj prijedlog u hitnoj proceduri.

Predrag Kojović očekuje da će na sustršnjoj vanrednoj sjednici biti usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama.

"Smatram da je to dobro privremeno rješenje koje će nam koristiti samo u ovom izbornom ciklusu. Mi u Našoj stranci imamo drugačiju viziju Bosne i Hercegovine. Želimo građansku državu koja poštuje specifično pobrojana kolektivna prava etnija, ali je politički sistem u kojem ćemo većinu odluka i u životu i u politici razmatrati prije svega kao građani BiH, a ne kao isključivo ili primarno pripadnici etničkih grupa", kazao je za Vijesti.ba Kojović, koji je i predsjednik Naše stranke.

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda Osman Ćatić (SDA) uvjeren je da će ovo zakonsko rješenje sutra dobiti dovoljnu podršku na sjednici kojoj će, uvjeren je, prisustvovati svi delegati, pa i oni iz reda hrvatskog naroda.

Ćatić je prokomentarisao i otvorenu mogućnost da Klub delegata hrvatskog naroda po pitanju ovog zakona povuče vitalni nacionalni interes.

"To je legitimno pravo, a procedure su takve da klubovi tu proceduru mogu pokrenuti ako smatraju da im je nešto od vitalnog nacionalnog interesa",  kazao je Ćatić za Vijesti.ba.

Na kraju krajeva, dodaje, konačnu riječ dat će Ustavni sud FBiH.

"Taj sud u predviđenom roku od sedam dana mora konstatovati da li su zadovoljene procedure, a u roku od mjesec dana ući u meritum stvari", pojašnjava Ćatić.

Navodi kako ipak ne očekuje da će predsjednik FBiH Marinko Čavara odbiti da potpiše ukaz o proglašenju zakona.

"Zakonodavac je jasno rekao - predsjednik FBiH dužan je da potpiše sve zakone koji se u Zastupničkom i Domu naroda usvoje u istovjetnim tekstovima. Svaka druga radnja je opstrukcija, odnosno činjenje krivičnog djela", poručuje Ćatić.

Delegat u Klubu Ostalih Aner Žuljević očekuje da će zakon o izbornim jedinicama biti usvojen, a u razgovoru za Vijesti.ba ističe da se radi o zakonskom rješenju koje nije usmjereno protiv bilo koga i kojim se ispunjavaju obaveze FBiH iz Izbornog zakona BiH, a ujedno se poštuju i principi iz presude Ustavnog suda BiH u premdetu "Ljubić".

Kako navodi, ovo zakonsko rješenje osiguraće nesmetanu uspostavu vlasti nakon oktobarskih izbora.

"Ljudi u BiH neće da budu srednjovjekovni kmetovi kojim vlada vlastela organizovana po etnonacionalističkim linijama, već hoće da budu slobodni i ravnopravni građani kao što zaslužuju i treba da budu. Na tim suprotstavljenim polovima su svi oni koji su za i protiv ovog zakona", naglašava Žuljević.

Stoga, očekuje da politike podjele FBiH na bošnjački i hrvatski entitet definitivno budu pokopane u četvrtak i da Dom naroda usvajanjem ovog zakona pošalje poruku da je FBiH, kao i BiH, moguća jedino kao zajednica jednakopravnih građana čiji svi kolektivni identiteti su zaštičeni zakonom i Ustavom, te da niko nema manje ili više prava samo na temelju svoje etničke pripadnosti.

"To je politika prošlosti koja BiH drži kao taoca te prošlosti. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i gradimo zemlju po mjeri svih nas", mišljenja je Žuljević.

Odgovorio je i na pitanje da li očekuje dolazak delegata iz Kluba Hrvata na sjednicu Doma naroda u četvrtak, 19. jula, imajući u da su poslanici iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 bojkotovali posljednje sjednice Predstavničkog doma FBiH.

"S obzirom na to da smo u najavi imali pominjanje vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba Hrvata, činjenica je da to poslovnički nije moguće izvesti bez prisustva sjednici. Tako da u skladu sa tim najavama, očekujem prisustvo delegata iz Kluba Hrvata", kaže Žuljević.

S druge strane,  iz HDZ-a 1990 najavljuju da će napustiti sutrašnju sjednicu Doma naroda FBiH.

"Time ćemo poslati jasnu poruku da to nije rješenje za BiH i da se ona ne može graditi na tim principima", kazao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanovićdanas u Mostaru.

Naglasio je da cijelu stvar treba vratiti u Parlament BiH, jer je način na koji se pokušava provesti presuda Ustavnog suda BiH "silovanje demokratije".

"Ovo nije dobro za državu i HDZ 1990 to apsolutno neće podržati", ističe Cvitanović.

Prema njegovim riječima, na sutrašnjoj će sjednici "ponovo biti poslata poruka Hrvatima u BiH od strane pet najvećih stranaka sa političkim sjedištem u Sarajevu, kako većina može svojim rukama pokazati nadmoć nad manjinom i još jednom pokušati rušiti ustavne temelje BiH", prenose Vijesti.ba

"Nije dobro to što rade i što će na silu izglasati zakon o izbornim jedinicama. Derogiraju državu BiH u koju se najviše kunu i spuštaju izmjene Izbornog zakona BiH na niži nivo vlasti, na FBiH. To neće proći. Poruka svima koji žele BiH je da ona može opstati i živjeti jedino kao zemlja ravnopravnih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih njenih građana", kategoričan je Cvitanović.

Ističe kako se tu "niko ne boji krivične prijave".

"Dapače, odgovornost za efekte sutrašnjeg i djelovanja na Zastupničkom domu trebaju preuzeti oni koji su insistirali da se na ovaj način donosi Zakon o izbornim jedinicama", zaključio je Cvitanović.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo