Sarajevo -3 °C Subota 15.12.


18.07.2018. / 16:56h BiH - Iz alokacije za državni program IPA 2018

EK-a najavila šest miliona eura za rješavanje migrantske krize u BiH

EK-a najavila šest miliona eura za rješavanje migrantske krize u BiH
Evropska komisija je najavila izdvajanje šest miliona eura iz alokacije za državni program IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu za finansiranje pomoći u pogledu migracija.

To se navodi u Informaciji Direkcije za evropske integracije o odgovoru Evropske komisije na upućenu molbu za razmatranje pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u vezi s migrantskom krizom, koju je Vijeće ministara BiH primilo k znanju danas na sjednici.

Evropska komisija je predložila fokusiranje podrške na oblasti unapređenja identifikacije i registracije migranata te njihovog adekvatnog smještaja, posebno u područjima u blizini Sarajeva i u Unsko-sanskom kantonu i nastavak pružanja osnovnih usluga kao što su hrana, zdravstvena zaštita, neprehrambeni proizvodi, sigurnost, itd.

Treća oblast odnosi se na podršku Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine za unapređenje kapaciteta za graničnu kontrolu i nadzor. Predložena podrška bi se realizirala putem Programa posebnih mjera i po hitnom postupku, saoopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još