9°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.07.2018 / 14:30 Politika - Denis Zvizdić

BiH u godini dana dobila sedam projekata vrijednosti preko milijardu KM

BiH u godini dana dobila sedam projekata vrijednosti preko milijardu KM
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je danas u Sarajevu rezultate postignute na samitima u Sofiji, Londonu i Briselu, ocijenivši da su bili vrlo uspješni i korisni za BiH i sa stanovišta ekonomskog razvoja, ali i novih investicija, te daljih aktivnosti na putu BiH ka EU.

Delegacija koja je BiH predstavljala na Samitu 16+1 u Sofiji vrlo je zadovoljna ostvarenim rezultatima i dogovorenim sporazumima i daljim projektima.

- To smo potvrdili i na sastanku s premijerom Kine na kojem smo konstatovali vrlo dobre, kvalitetne i pozitivne bilateralne odnose koji su u procesu stalnog pozitivnog razvoja, posebno u oblasti ekonomije i jačanja vanjskotrgovinskih odnosa i u oblastima obrazovanja i kulture - rekao je novinarima Zvizdić.

Podsjeća da je BiH s Kinom potpisala Ugovor o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu, čime će biti stvoreni uvjeti za izvoz proizvoda animalnoga porijekla, pogotovo mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na veliko i zahtjevno kinesko tržište, što će biti izvanredna prilika za bh. poljoprivredne proizvođače da mogu plasirati svoje proizvode.

Također, Kina će biti zemlja partner Mostarskog sajma 2019., što je izuzetno važno jer će biti proširena paleta proizvoda iz oblasti poljoprivrede koje BiH može izvoziti u Kinu.

Dogovoreno je da će naredni sastanak ministara transporta zemalja 16+1 biti održan u Sarajevu, što će biti jako dobra prilika da prezentiramo naše potencijale iz oblasti transporta i omogućimo privlačenje novih investicija i dogovorimo nove partnerske odnose sa zemljama srednje, centralne i jugoistočne Evrope, pogotovo u oblastima dalje izgradnje autoputa, željezničkog saobraćaja, jačanja, unapređenja i proširenja međunarodnih aerodroma.

U našoj zemlji će najvjerovatnije, dodao je Zvizdić, u periodu od 5. do 8. novembra biti održana konferencija o inovacijama za BiH i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

- To se uklapa u generalni plan razvoja digitalizacije zapadnog Balkana, kao jednog od tri ključna preduvjeta razvoja infrastrukture, koji su neophodni za dalji ubrazni ekonomski razvoj BiH - transportna, energetska i digitalna infrastruktura.

Zvizdić je podsjetio da je Sporazum o saradnji BiH i Kine u oblasti turizma već stupio na snagu, kao i bezvizni režim koji je u punoj funkciji.

- Već ove godine možemo očekivati oko 50.000, možda čak i više turista iz Kine. Iduće godine očekujemo da se taj broj čak i udvostruči - kazao je Zvizdić.

Prema izjavama kineskog premijera, sam projekat „Putevima Valtera“ predstavlja jedan od ključnih i najprivlačnijih turističkih atrakcija za koje su zainteresovane desetine hiljada Kineza koji dolaze u BiH i Srbiju.

- U tom smislu smo pokrenuli izradu sporazuma o saradnji u oblasti civilne avijacije, što će omogućiti uspostavljanje direktne aviolinije od Pekinga do centralne Evrope, najvjerovatnije do Praga, odakle će avioni dalje ići u Beograd i Sarajevo - naglašava Zvizdić.

Nastavljeni su razgovori o kineskim ulaganjima u oblasti energetskog sektora, sa fokusom na izgradnju Termobloka 7 u Tuzli. Preostalo je da taj projekat još potvrdi Parlament FBiH.

Zvizdić je najavio i održavanje Festivala zimskih sportova 16+1, vjerovatno neposredno prije ili poslije EYOF-a, koji će biti održan u februaru 2019. godine.

- Dogovorili smo i osnivanje jednog regionalnog centra za mlade i izvrsnost 16+1 u Sarajevu. To će biti dobra prilika za dalji razvoj, stjecanje znanja i prijenos iskustava iz oblasti informatičkih vještina koje se sve više traže i na domaćem tržištu - naglasio je Zvizdić.

U Sofiji se sastao i sa premijerkom Rumunije, sa kojom je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

- Rumunija će od 1. januara 2019. preuzeti predsjedavanje EU, te je za nas izuzetno važno da bazni prioriteti koji su bili definirani prilikom bugarskog predsjedavanja, pri čemu je interes EU vraćen na područje zapadnog Balkana, ostanu i u toku rumunskoga predsjedavanja, jer to je ustvari period u kojem mi očekujemo i dobijanje kandidatskog statusa - dodaje Zvizdić.

Kada je u pitanju Samit u Londonu, fokus Berlinskog procesa i dalje je ostao vezan za ekonomsku i ukupnu stabilnost na području zapadnog Balkana.

- U Londonu su dominirale tri tematske cjeline - ekonomija, vanjska politika i sigurnost - pojasnio je Zvizdić.

U oblasti ekonomije, naveo je, BiH je ponovo imala najkvalitetnije i najbolje pripremljene projekte.

- Od ukupno devet projekata koji su dodijeljeni za područje zapadnog Balkana, BiH je dobila tri investiciona projekta u vrijednosti od 275 miliona eura. Dakle, riječ je o tri dionice na autputu 5c - Tarčin-Konjic, Buna-Počitelj, te jedan projekat tehničke pomoći na južnom dijelu autoputa - istakao je Zvizdić.

Grant sredstva koja je BiH u okviru ovih projekata dobila iznose 38 miliona eura. Zvizdić podsjeća da je na prošlogodišnjem Samitu u Trstu, BiH dobila investicione projekte u vrijednosti preko 265, a grant sredstva u vrijednosti od 46,8 milion eura.

- BiH je tako u roku od samo 12 mjeseci dobila sedam projekata u vrijednosti većoj od milijardu, sa grant sredstvima većim od 180 miliona KM - pojašnjava Zvizdić.

Sada se očekuje da oni koji su zaduženi za realizaciju i implementaciju ovih sredstava ubrzaju svoje aktivnosti i da na svim dionicama vrlo brzo vidimo značajno intenziviranje konkretnih radova.

- U Londonu smo potpisali četiri vrlo bitna dokumenta - Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim osobama, Deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji, te izjavu o borbi protiv korupcije - rekao je Zvizdić.

Naglasio je značaj povezivanja zapadnog Balkana u domenu transportnih komunikacija, energetske i digitalne infrastrukture.

- Ono što je nama važno je da se snažnije u tom smislu povežemo unutar zapadnog Balkana. Neki ponovo govore da je to početak stvaranja neke nove Jugoslavije, što naravno nema veze sa realnošću. Mi govorimo o povezivanju na način da možemo najmanje za 50% povećati ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između svih šest zemalja zapadnog Balkana - pojašnjava Zvizdić.

Kao primjer navodi da avion na relaciji Sarajevo-Skoplje leti 23 minute, dok onaj ko sa kamionom vozi robu mora voziti 11 ili 12 sati, jer su nam trenutno takvi putevi.

- Isto tako, nemamo direktnu vezu između Skoplja, Sarajeva, Tirane, Sofije, Podgorice. Naša namjera je bila da se u tom smislu energetski i digitalno uvežemo kako bismo u fokus ponovo stavili pitanje ekonomije - kazao je Zvizdić.

Napominje kako je Velika Britanija izdvojila 10 miliona funti za više od 4.500 osnovnih škola na području šest zemalja zapadnog Balkana, kojima će biti dodijeljeni računari.

Što se tiče sigurnosti i borbe protiv cyber kriminala, Zvizdić ističe kako je iznio vrlo tačne podatke o situaciji u BiH.

- Demantovao sam ranije navode svih onih koji su na jedan neodgovoran način govorili o pitanju terorizma i povratku sa sirijskog ratišta u BiH. Dakle, iznio sam vrlo precizne podatke naših obavještajno-sigurnosnih agencija o ukupnom broju od 46 onih koji su se vratili sa stranih ratišta i njih 22 koji se nalaze unutar procesa, u skladu sa našim zakonima - rekao je Zvizdić.

Objasnio je da nema govora o hiljadama onih koji se vraćaju, kao i da već duže od 28 mjeseci nije bilo niti jednog odlaska bh. državljana na strano ratište.

- Niti sa jednim od preko 160 terorističkih akata u Evropi u zadnje dvije i po godine BiH ni na koji način nije bila povezana. To su izuzetno važni podaci koje sam prezentirao, jer mi nemamo prilike da prisustvujemo sastancima unutar EU da bismo im mogli predočiti te podatke - dodao je Zvizdić.

Bilo je riječi i o migrantskoj situaciji, a u tom smislu BiH želi da bude dio jedinstvenog evropskog rješenja.

- Mi kao BiH nećemo praviti nikakve zidove prema našim susjedima. I dalje ćemo se ponašati u skladu sa tri principa - ostat ćemo maksimalno humani, poštovat ćemo međunarodne standarde i domaće zakone, ali vodit ćemo brigu i o sigurnosnoj situaciji - potcrtao je Zvizdić.

Poručio je kako se zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koju je dodijelila BiH.

- Očekujemo ovih dana da konačno i definišemo par lokacija na kojima ćemo etablirati migrantske centre, pogotovo u USK. S onim što je ranije dodijeljeno od strane Vlade FBiH, ne slažu se evropske institucije, i ne žele da ulažu novac u te centre jer smatraju da su previše blizu granice Vlada USK je trenutno u procesu analize, te će vrlo brzo, za dan-dva, ponuditi jednu ili dvije nove lokacije, uz već prihvaćenu lokaciju hotela "Sedra" u Cazinu, u kojem će biti smještene majke sa djecom - dodaje Zvizdić.

Kad je u pitanju dobrosusjedska saradnja, na samitima je konstatovano da se na zapadnom Balkanu, a pogotovo u BiH mora prestati koristiti huškačka i radikalna retorika, glorificirati ratni zločini, te koristiti provokativni simboli.

- Ono što sam ja posebno istakao je potrebu saradnje država, a ne naroda iz različitih država. U tome je moj stav različit, recimo od stava koji propagira gospodin Vučić. Ja mislim da je mnogo važnije da sarađuju državne institucije BiH i Srbije, nego što u prvi plan stavljamo saradnju Srba i Bošnjaka ili bilo kojih naroda, istih naroda koji žive u različitim državama - poručio je Zvizdić.

Naglasio je da nijedan narod u BiH nema svoje dvije države.

- Srbi nemaju svoje dvije države. Bosanski Srbi imaju svoju državu i ona se zove BiH, Srbi koji žive u Srbiji imaju svoju državu i ona se zove Srbija. Ista stvar je i sa Bošnjacima, ista stvar je i sa Hrvatima. I zbog toga mislim, ako obezbijedimo dobru, kvalitetnu, uspješnu, funkcionalnu i institucionalnu saradnju između državnih institucija, da će to biti garant ravnopravnosti, razvoja i zaštite svih naroda u BiH - dodaje Zvizdić.

Na sastanku u Briselu konstatovano je da je BiH u posljednje tri godine napravila vrlo značajne korake na putu evropskih integracija.

- Imajući u vidu situaciju koju je zateklo ovo Vijeće ministara, naš fokus je naravno u prošloj godini bio odgovor na bazna pitanja iz Upitnika - kazao je Zvidzić.

Poslije toga, BiH je dobila 655 dodatnih pitanja, koja su u procesu pripreme odgovora.

- Ja želim zaista da pozovem još jednom da pripremu odgovora na dodatna pitanja pokušamo odvojiti od trenutne predizborne kampanje, političkih prepucavanja, skretanja pažnje sa najvažnijih evropskih, ekonomskih i životnih tema na teme izazivanja određenih tenzija, strahova i raznih vrsta ucjena koje možemo pročitati i na Facebook stranicama pojednih pripadnika političkih partija ovih dana, koje zaista ne priliče nikome ko ima civilizacijski habitus ili cijeni ljudske i normalne vrijednosti - poručio je Zvizdić.

Naglašava kako je Federicu Mogherini i Johannesa Hahna informisao da će BiH vrlo brzo zaokružiti set od četiri strategije - transport, ruralni razvoj, okoliš i energetski sektor.

- Zbog toga je BiH u periodu prije ovog Vijeća ministara izgubila IPA fondove u vrijednosti većoj od 500 miliona eura - zaključio je Zvizdić.

(Vijesti.ba)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo