0°C
Mostar 4°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 4°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

16.07.2018 / 11:35 Politika - Božo Skopljaković za Vijesti.ba

Od biskupa narod očekuje da ukažu na pogrešne vođe i putove

Od biskupa narod očekuje da ukažu na pogrešne vođe i putove
Božo Skopljaković / Vijesti.ba
Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković pozdravio je poziv koji su biskupi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) uputili Hrvatima da izađu na oktobarske izbore jer je to šansa za novi početak.

"Kao katolici vjernici imamo pravo i odgovornost da oblikujemo društvo u kojem živimo, a kako bolje utjecati na te procese nego izlaskom na izbore i mijenjati vlast. Nažalost, svjedoci smo svih ovih godina vladanja preko prokušane metode koju vladajući veoma uspješno provode, a to je vladavina straha, na što se osvrnuo i kardinal Puljić kazavši da ako ne mislite i ne govorite kao stranka na vlasti može vas progutati noć", istakao je Skopljaković u izjavi za Vijesti.ba.

On je napomenuo da je Crkva institucija kojoj Hrvati katolici još uvijek najviše vjeruju.

"Biskupi su pastiri od kojih narod očekuje da ga predvode i vode kroz ovaj bosanskohercegovački politički labirint, ukazujući na pogrešne vođe i putove, iz kojeg bi napokon trebali izaći na suprotnom kraju od onoga na koji smo sve ove godine izlazili, na kraju gdje nas čeka novi bolji početak, a ne noć u kojoj zbog slobode misli i riječi možete nestati", naglasio je Skopljaković.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH mišljenja je da su tehničke izmjene Izbornog zakona, koje su predložene sa ciljem održavanja fer i poštenih izbora, bile jedno od boljih rješenja, a za koje vjeruje da podupire i BK BiH, kako bi se spriječile manipulacije i krađe glasova stranaka na vlasti, a koje bi bile "progutane u noći na dan izbora".  

"Pozivamo sve koji mogu utjecati da se ove tehničke izmjene Izbornoga zakona usvoje, a koje ne narušavaju nacionalne interese niti jednoga naroda, osim interese stranaka na vlasti i onih koji su za suprotno od fer i poštenog. Budimo hrabri ne plašimo se nestanka u noći, izađimo na izbore i neka u izbornoj noći nestanu oni koji su nas doveli u ovaj položaj", poručio je Skopljaković.

Podsjećamo, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su sa 73. redovnog zasijedanja poruku u vezi sa predstojećim opštim izborima u našoj državi, zakazanim za 7. oktobar.

Poručili su da su opšti izbori u svakom demokratskom društvu vrlo važni i velika prilika za nov početak. Na njima birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, ko će ih u narednom periodu zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva.

U složenom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina, biskupi su konstatovali da se mora poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

"Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje.U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda. Uz tood posebne je važnosti, da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. U protivnom, u društvu, koje drukčije primjenjuje zakon,vlada nepravda i pravno nasilje čime zakon gubi svoj osnovni smisao, koji se zove zaštita pravde. U tom smislu, zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama", naveli su biskupi u pismu.  


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo