9°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

15.07.2018 / 20:35 BiH - Sveučilišni profesor za Vijesti.ba

Slavo Kukić oštro kritikovao poruku Biskupske konferencije

Slavo Kukić oštro kritikovao poruku Biskupske konferencije
Foto: Vijesti.ba
Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su sa jučerašnjeg 73. redovnog zasijedanja poruku u vezi sa predstojećim opštim izborima u našoj državi, zakazanim za 7. oktobar.

Poručili su da su opšti izbori u svakom demokratskom društvu vrlo važni i velika prilika za nov početak. Na njima birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, ko će ih u narednom periodu zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva.

U složenom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina, biskupi su konstatovali da se mora poštivati dostojanstvo svakoga čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

"Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje.U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda. Uz tood posebne je važnosti, da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. U protivnom, u društvu, koje drukčije primjenjuje zakon,vlada nepravda i pravno nasilje čime zakon gubi svoj osnovni smisao, koji se zove zaštita pravde. U tom smislu, zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama", naveli su biskupi u pismu.  

Sveučilišni profesor Slavo Kukić, analizirajući poruku, za Vijesti.ba kaže da bi Biskupskoj konferenciji bilo puno više u skladu s kršćanskim naukom i praksom Katoličke crkve pod pontifikatom pape Franje, da su svoju vjerničku pastvu pozvali da kazni one zbog kojih su na stotine tisuća građana ove zemlje, među njima i katolika, gladni zbog načina vladanja u zadnjih trideset godina.

slavo-kukic

"Bilo bi joj puno bliže kršćanskom nauku da je pozvala svoju vjerničku pastvu da ne glasuje još jednom za one zbog kojih mora napuštati svoje domove, pakirati kofere i pravo na život tražiti diljem svijeta", ističe Kukić.

Prema njegovim riječima, Biskupskoj konferenciji bi bilo kršćanskom nauku puno bliže da je pozvala na okretanje leđa onima koji su kriminal i korupciju učinili stilom života, a pravnu nesigurnost izvjesnost s kojom se svakodnevno moraju nositi sluge božje.

"Bilo bi im puno bliže kršćanskom nauku da su, zbog svega izrečenog, uprli prste u HDZ kao uzrok hrvatske i katoličke kalvarije nego što sirotu svijetu, upakirano u celofan, poručuju – u HDZ-u i Draganu Čoviću vam je spas. No, ako ima Boga, ruka njegove pravde zaobići neće ni članove te bogohulne družine", poručio je profesor Kukić.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo