7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

14.07.2018 / 19:57 Intervjui - Zdravko Krsmanović za Vijesti.ba

Politika koju vodi Vučić je najbolja, Dodik se tu ne snalazi

Politika koju vodi Vučić je najbolja, Dodik se tu ne snalazi
Zdravko Krsmanović / Vijesti.ba
Potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović u razgovoru za Vijesti.ba otvoreno govori o predstojećim izborima u BiH i šansama Saveza za promjene, politici aktuelne vlasti u RS, Dodikovom odnosu sa Rusijom i uticaju na izbore, politici Srbije, ali i slučaju stradanja banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Kako tumačite ocjenu premijerke RS Željke Cvijanović da predstavnici opozicije godinama ne mogu pobijediti aktuelnu vlast, te da govore strancima da "skinu" predsjednika RS jer ga ne mogu pobijediti?

KRSMANOVIĆ: Želim prvenstveno da podsjetim da je Željka Cvijanović izgubila prošle izbore za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te da Savez za promjene u ovom mandatu predstavlja vlast na nivou BiH, što na najbolji način demantuje njenu tvrdnju da opozicija ne može da pobijedi aktuelni režim.

Isto tako, potrebno je naglasiti da je Milorad Dodik za 1,5 posto glasova pobijedio Ognjena Tadića za predsjednika RS. Vlast na nivou RS napravljena je putem "papaka". Premijerka Cvijanović je svojom izjavom o "papcima" na najbolji način demantovala je ovo što sada tvrdi.

Očito je da se u ovom momentu pribjegava staroj tezi o stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima, te se međunarodna zajednica uvlači u priču o izborima u BiH. Ako iko priziva strance, u ovom slučaju Rusiju u miješanje u izborni proces, to su Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Za očekivati je da će i pred ove izbore biti zajedničkih sastanaka vlada Srbije i RS, te odlazaka u Moskvu i slikanja sa Vladimirom Putinom.

Takođe, poslije dešavanja na Trgu Krajine u Banjaluci zbog ubistva studenta Davida Dragičevića i pokušaja vlasti da se to ubistvo prikrije, očigledno je da je panika u SNSD-u ogromna. Popularnost režima u RS je u stalnom padu. Od njihove procjene da će samo SNSD osvojiti 51 posto glasova očito je da nema ništa. To je ono što unosi nervozu u riječi predsjednice Vlade RS.

- Ona je mišljenja da je Savez za promjene u ovom mandatu odlučivao "naopako u Sarajevu o mnogim stvarima bitnim za RS", te da je htio da Sarajevo bude mjesto za odlučivanje u ime RS, a ne Banjaluka.

KRSMANOVIĆ: To nema nikakve veze. Ustrojstvo i struktura BiH, koncipirani Dejtonskim sporazumom, jednostavno su takvi da na nivou BiH trebate i morate odlučivati konsenzusom tri naroda, te da ta saradnja mora biti povezana između tri komponente - srpske, bošnjačke i hrvatske. Prema tome, to ni na koji način ne može biti usmjereno protiv bilo koga.

U pitanju je ponavljanje stalne teze kako je Sarajevo Teheran, kako je za sve nedaće u RS krivo Sarajevo i bošnjačka komponenta. Radi se o pokušaju raspirivanja nacionalnih tenzija i širenju mržnje. To je bio recept koji je režim u RS pred svake izbore provodio.

Napomenući da je sedam dana prije lokalnih izbora 2016. godine raspisan referendum o Danu RS. Taj referendum napravio je toliko lošeg za BiH i RS, da bi kasnije bio proglašen anketom. Na taj način se pokazala neozbiljnost vlasti u RS. Sve riječi koje premijerka Cvijanović govori nauštrb Sarajeva, BiH i Saveza za promjene apsolutno su netačne. Mislim da treba da se stidi tih svojih riječi.

- Pomenuli ste mogući ruski uticaj na izbore u BiH. Upravo je o ruskom uticaju govorio i Komitet za spoljne poslove Parlamenta Velike Britanije u Izvještaju o zapadnom Balkanu. Između ostalog, konstatovano je da Rusija podržava predsjednika RS u cilju destabilizacije BiH. Koliko su ozbiljna ova upozorenja?

KRSMANOVIĆ: Rusija je velika sila i ona apsolutno ne krije svoje nacionalne interese. Njen nacionalni interes je sprječavanje širenja NATO-a na istok. Sve što dešavalo u Crnoj Gori, tzv pokušaj državnog udara u noći izbora, te ono što se dešavalo u Makedoniji, gdje je upad izvršen u tamošnji parlament i gdje je bilo i krvavih glava, upućuje da je takav scenario moguć i u BiH.

U principu, te stvari ne treba shvatati neozbiljno. Povezivanje predsjednika Turske i Rusije, Erdogana i Putina, te njihovi zajednički nastupi u pogledu gasovoda turski tok i svega onoga što se posljednje vrijeme dešava, između ostalog, i kupovina odbrambenog sistema S4 od strane Turske, svjedoči da tursko-ruski uticaj na Balkan apsolutno nije zanemariv i treba ga shvatiti ozbiljno.

Sve zemlje garanti Dejtonskog sporazuma treba da se uključe da bi se u BiH sačuvao mir, te omogućilo funkcionisanje demokratskog sistema parlamentarne demokratije, kao i budućnost zemlje u EU. U ovom momentu svi treba da budu oprezni i nijednu stvar ne treba da potcijenimo. Budućnost BiH vidim u EU, jer zemlje članice EU, prvenstveno misleći na Njemačku i Veliku Britaniju koje su sa svojom inicijativom ključni faktori, naravno uz podršku SAD-a, dužne su da sačuvaju BiH od stranih uticaja i omoguće joj da funkcioniše kao normalna država sa parlamentarnom demokratijom koja će svoju budućnost imati u EU.

- Kako biste protumačili politiku SNSD-a prema pitanju NATO integracija BiH? Potpredsjednik ove stranke Nikola Špirić nedavno je uputio oštre kritike na račun funkcionera SzP-a u vezi sa ovim pitanjem, ali smo svjedoci da su se on, ako i mnogi drugi zvaničnici SNSD-a, dok su obnašali vlast na nivou BiH, aktivno zalagali za aktivaciju MAP-a. No, danas zastupaju sasvim drugačije stavove.

KRSMANOVIĆ: Sve vrijeme SNSD je koketirao i bio ljubimac SAD-a na bazi stvarne i iskrene podrške uključivanju u NATO savez. Međutim, kada je u Srbiji došlo do promjene vlasti, odnosno kada je na vlast došao SNS na čelu sa Aleksanrdom Vučićem, Srbija je počela da vodi politiku koja je predstavljala uravnotežen odnos prema Istoku i prema Zapadu, te proklamovala vojnu neutralnost.

U tom momentu, Dodik počinje da mijenja svoje prethodne političke stavove i pokušava da loptu prebaci u tuđe dvorište, a to je u ovom momentu Savez za promjene. Prema tom, igra koja se trenutno igra pokušaj je igranja na kratu da narod brzo zaboravlja i da će proći njegov tipični spin.

Savez za promjene vodi čistu politiku. Naš stav je da je politika koju vodi Vučić najbolja za prostore jugoistoka Evrope, a to je dobra saradnja sa svima. Napomenuću sjajne odnose koje ima sa Turskom, Rusijom, Njemačkom i Angelom Merkel, ogromne strane investicije u Srbiji. To govori da Srbija vodi interesantnu politiku pomirenja naroda na jugoistoku Balkana. Pregovori sa Kosovom, Briselski sporazum, saradnja sa Albanijom, saradnja sa BiH i Izetbegovićem, Zukorlić i Ljajić u Vladi Srbije, dokazuju da se vodi zanimljiva politika po prvi put u istoriji balkanskih naroda gdje se pokušava napraviti pomirenje između Albanaca, Srba i Bošnjaka, te da to ne bude ni na čiju štetu.

Dodik se u toj politici apsolutno ne snalazi. Očito da je on karika koja postaje smetnja i prijeti destabilizaciji ovih prostora. Tako da Dodik zamjenama teza u vezi sa NATO savezom i vođenje drugačije politike u odnosu na Srbiju pokušava da na neki način sebe "opere". To mu ne prolazi.

Savez za promjene podržava politiku zvaničnog Beograda. Ona mora biti maksimalno iskrena i bez ikakvog rada iza leđa bilo kome od strana. U tom smislu, imaće našu punu podršku. Smatramo da je to ozbiljna politika koju treba da prihvate svi na Balkanu i da zajedno sa Srbijom, BiH, Makedonija i Albanija uđu u EU.

- Neizostavna tema je i slučaj "David Dragičević". Je li, prema Vašem mišljenju, kontradiktorno da u istom danu NSRS odbacuje izvještaj Anketnog odbora, koji je između ostalog zaključio kako postoji osnov sumnje da je ovaj banjalučki student ubijen, a Tužilaštvo RS djelo okvalifikuje kao ubistvo?

KRSMANOVIĆ: Sama sjednica NSRS trebalo je da bude održana u utorak, ali je pomjerena, iznenadno i bez ikakvog razloga, u ponedjeljak, dakle dan ranije. Odmah je sa dnevnog reda skinuto sedam tačaka, koje su bile prije Izvještaja Anketnog odbora, samo da taj izvještaj u ponedjeljak ne bude usvojen, a onda da Tužilaštvo RS donese naredbu o provođenju istrage zbog ubistva.

To na najbolji način dokazuje umješanost vlasti i institucija RS u prikrivanje ubistva Davida Dragičevića. Na prvoj konferenciji za medije koja je održana u MUP-u RS pokušano je da se slučaj na brzinu zatvori i da se proglasi zadesna smrt, te da se Tužilaštvo pritisne da zatvori slučaj i da proglasi da tu nema elemenata krivičnog djela. Predsjednik RS aktivno se uključio u slučaj i naredio reobdukciju iz Beograda, iako mi imamo naše sudske vještake. Zavod za sudsku medicinu uradio je krajnje neprofesionalno i površno obdukciju, tako da nije dat nijedan odgovor na razlog niti način kako je dječak stradao.

Sve to govori da iza toga postoji iskrena i neskrivena namjera institucija RS da prikriju dokaze i da prikriju počinioce ovog krivičnog djela. To je pokazao i slučaj odbacivanja Izbještaja Anketnog odbora u NSRS.

Koja je to sila, koji su to pojedinci koji su toliko moćni da su jači od institucija RS i vlasti, pokazaće buduće vrijeme. No, očito je da ovaj slučaj nije nimalo bezazlen i da on zadire u same temelje organizacije i strukturu mafijaškog režima u RS.

- Status člana glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića na društvenoj mreži o Srebrenici naišao je na niz osuda političke, ali i cjelokupne javnosti u BiH. Pretpostavljam da ste upoznati sa uvredljivim sadržajem Vasićeve poruke. Kako je komentarišete?

KRSMANOVIĆ: Imam vrlo loše mišljenje o Rajku Vasiću od momenta kada je bio generalni sekretar SNSD-a. Uvijek je nastupao sa pozicije koja je koristila medijsku propagandu po sistemu Gebelsa i nacionalsocijalizma.

To je frustriran čovjek, koji sebi daje prava koja apsolutno ne bi smio u ovom slučaju i ponaša se neprimjereno u ovakvim istorijskim trenucima u BiH. Mislim da tog čovjeka treba apsolutno ignorisati. Nije vrijedan čak ni da se o njemu govori, a kamoli da se komentarišu njegove nebuloze, vrijeđanja i pokušaj zavađanja naroda u BiH.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo