7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

12.07.2018 / 19:59 BiH - Hadžović i Latal za Vijesti.ba

Zbog uticaja Rusije: BiH može očekivati jači angažman Velike Britanije

Zbog uticaja Rusije: BiH može očekivati jači angažman Velike Britanije
Foto: Vijesti.ba
Komitet za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije zatražio je da ta zemlja, EU i NATO čvrsto ostanu uz države zapadnog Balkana i osiguraju uključenje svih šest država u euroatlantske strukture.

U izvještaju Komiteta navodi se da je Rusija spremna uraditi sve kako bi povećala nestabilnost na zapadnom Balkanu, što je pokazano i kroz njenu podršku pučistima u Crnoj Gori 2016., ali i "medijske izvještaje o aktivnostima Rusije na naoružavanju militanata u BiH".

Britanski parlamentarni komitet smatra da Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. U zaključcima, nakon opsežne istrage, Komitet je stava da i EU i NATO o svim problemima moraju razgovarati s predstavnicima BiH, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba ističe da se na osnovu ovog izvještaja može primijetiti kako Velika Britanija nagovještava znatno jači finansijski, sigurnosni i obavještajni angažman na Balkanu i u BiH.

- Velika Britanija je sa Brexitom došla u situaciju da mora profilirati svoju vanjsku politiku na slobodniji način i ne toliko ovisno o ostalim zemljama članicama EU. Drago mi je da su prepoznali da su problemi u BiH ipak malo više ukorijenjeni i zamršeniji nego što se mislilo - rekao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, zanemarivanje i prepuštanje inicijativi drugih svjetskih sila poput Kine, Rusije i Turske negativno se odrazilo na kompletan Balkan.

- Velika Britanija do sada se pokazala kao prijatelj BiH u svim svojim dosadašnjim aktivnostima. Možemo očekivati njen znatno jači samostalni angažman nego je to radila u okviru EU. Kvalitetno su detektovali probleme da su pasivnost EU i NATO-a doveli do dodatnih komplikacija u našoj zemlji - dodaje Hadžović.

Navodi da, iako je zvanični Zagreb jasno na pozicijama EU, očigledno je kako Rusija preko "Agrokora" ostvaruje jedan politički i finansijski utjecaj na Hrvatsku.

- Vidjeli smo i posjetu Kolinde Grabar-Kitarović gospodinu Putinu prije nekoliko mjeseci. S druge strane, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH nisu se usaglasili ni s jednim stavom EU koji je okrenut protiv Rusije - naglašava Hadžović.

O tome da Rusija pruža znatnu političku podršku Republici Srpskoj, dodaje, govori i činjenica o čestim susretima Milorada Dodika i Vladimira Putina.

- Međutim, mislim da to nije ništa novo da Rusija u ovom dijelu Evrope nastoji zaštititi svoje interese, prvenstveno ograničavanjem utjecaja NATO-a - kazao je Hadžović.

Regionalni urednik BIRN-a i politički analitičar Srećko Latal smatra da Velika Britanija sad očigledno pokušava uspostaviti novu i zasebnu vanjsku politiku koju će voditi u slučaju izlaska iz EU.

- Da li će, u kojoj mjeri i na koji način to uključivati njeno prisustvo na Balkanu, ostaje da se vidi - ističe Latal.

Poručuje kako je očigledno da je u ovoj godini, a posebno u sljedećoj - kada dolaze novi izbori za Evropski parlament - i sama Evropska unija u procesu ozbiljnih unutrašnjih izazova i turbulencija.

- U ovom trenutku mislim da je jasno da je po signalima koji dolaze sa samita u Sofiji, Briselu i ovog zadnjeg u Londonu priča o proširenju još uvijek dosta daleko, ne samo od BiH, nego i cijelog Balkana - rekao je Latal.

Za građane BiH, dodaje, od naročite je važnosti da pokušaju što više sami riješiti vlastite izazove, a da se prestanu oslanjati na utjecaje izvana.

- Mi ne možemo očekivati da će neki stranci, bilo da su Evropljani, Amerikanci, Turci ili Rusi nama riješiti unutrašnje probleme. Ako se mi ne budemo mogli dogovoriti, niko nam pomoći neće - mišljenja je Latal.

Dodaje kako se nada da će nam Evropa, SAD, Rusija, Turska, Saudijska Arabija i sve ostale zemlje pomoći u unutrašnjim procesima i nedoumicama, ali ćemo ipak mi biti ti koji će - htjeli ili ne - morati riješiti svoje unutrašnje probleme.

- Niko drugi to za nas ne može uraditi - zaključio je Latal.

D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo