7°C
Mostar 16°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

12.07.2018 / 16:51 BiH - Novi zakon u proceduri

Policijski službenik u Sarajevu neće moći biti nosilac javne funkcije

Policijski službenik u Sarajevu neće moći biti nosilac javne funkcije
Vlada KS / Vijesti.ba
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije odredbe značajno unapređuju organizaciju i djelovanje Uprave policije, a koje su neposredno vezane za radno-pravni status policijskih službenika.

- Novine u odnosu na rješenja iz trenutno važećeg Zakona u predloženom tekstu definišu i uređuju više segmenata, a najznačajniji su da je prijedlogom zakona propisano da policijski službenik ne može biti nosilac bilo kakve javne funkcije, niti u navedenom segmentu trebaju da postoje bilo kakvi izuzeci. Značajan segment Prijedloga zakona je i onaj koji se odnosi na popunu radnih mjesta najkvalitetnijim kadrovima odnosno poboljšan je postupak unapređenja i eksternog prijema policijskih službenika, a efikasnija je i procedura sigurnosnih provjera - kazao je predlagač zakona ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.

U Prijedlogu zakona efikasnije je riješeno i pitanje disciplinskog postupka, odnosno skraćeni su rokovi postupanja, onemogućeno je nastupanje zastare pokretanja i vođenja disciplinskog postupka, a što je u dosadašnjoj praksi bio čest slučaj. Naime, u Prijedlogu jasno su propisani i rokovi za proveđenje postupka kako internog tako i disciplinskog,

Donošenje zakona, kako je istakao Mulabdić, neophodno je iz razloga usklađivanja sa drugim propisima kao što su Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Zakon o radu FBiH, Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju FBiH i Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Predloženi zakon bit će upućen u Skupštinu Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo