7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

11.07.2018 / 23:26 Regija - Makedonija

U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Foto: Anadolija / Vijesti.ba
Udruženja Bošnjaka u Republici Makedoniji danas su Skoplju organizirali Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Današnjem Maršu mira prisustvovali su brojni građani različnih etničkih zajednica u Makedoniji, koji su marš počeli iz skopskog naselja Čair, kretajući se do gradskog trga u centru Skoplja, odakle su uputili svoje poruke solidarnosti i mira.

Predstavnici bošnjačkih udruženja istakli su da je genocid u Srebrenici najveći zločin koji se dogodio na pragu 21. vijeka u srcu Evrope.

U ime Koordinacionog tijela za obilježavanje 11 jula - Dana sjećana na žrtve genocida u Srebrenici, obratio se Dževad Hot koji je pred prisutnima rekao da su se danas okupili s ciljem da se prisjete nevinih žrtava u Srebrenici, Podrinju, ali i žrtava na cijeloj teritoriji BiH, kao i svih šehida.

"Težina zločina izvršenih na teritoriji BiH obavezuju nas na stalno suočavanje sa činjenicom da je u Srebrenici ubijeno više od osam hiljada nedužnih ljudi u kukavičkom pohodu zločinaca kakve ne poznaje novija ljudska povijest", istakao je Hot.

On je dodao da Srebrenica simbolizira i nadu da je ovakvim zločinima došao kraj i da buduća pokoljena neće dijeliti sudbinu žrtava Srebrenice. Kako je rekao Hot, današnjim Maršom mira žele prenijeti poruku njihovim sugrađanima u Makedoniji, ali i šire, da se nikada više ne dogodi ono što se dogodilo Bošnjacima u Srebrenici.

Dino Drpljanin, generalni sekretar Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) u Makedoniji, pročitao je Deklaraciju o Srebrenici u ime organizatora današnjeg skupa.

"Svjesni velikog zločina, 23. godišnjicu u Srebrenici koristimo da osudimo ovaj zločinački čin i da pošaljemo poruku da želimo podsjetiti građane u Makedoniji, ali i u čitavom svijetu, da je izvršen genocid nad Bošnjacima i da ne smijemo dozvoliti da se to ponovo dogodi", kazao je Drpljanin.

Edina Zećirović, član Koordinativnog tijela za obilježavanje genocida u Srebrenici u Makedoniji i autorica performansa "Pogledaj se i sjeti se Srebrenice", prisutnima je predstavila značenje ogledala, bijelih ruža i crvene boje na ogledalima koja su bila postavljena danas na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

"Cilj ovih ogledala je da se svako pogleda i da u sebi vidi jednu od onih 8.372 žrtve. Srebrenica nije samo tuga bošnjačkog naroda jer ona je najveća mrlja dotadašnjih civilizaciskih dostignuća", rekla je Zećirović.

Za žrtve genocida u Srebrenici, danas je sa centralnog trga u Skoplju pušteno u vazduhu šest bijelih golubova koji simboliziraju nevinost žrtava i šalju poruku mira.

Također, učesnici današnjeg programa o Srebrenici čitali su i poeziju, u znak sjećanja na nevine žrtve genocida.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je predsjednik Skupštine Talat Džaferi priredio prijem za predstavnike Udruženja Bošnjaka u Makedoniji.

 

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo