Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


11.07.2018. / 20:00h Intervjui - Daniel Serwer za Vijesti.ba

Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od BiH

Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od BiH
Građani BiH uglavnom su ti koji se mogu suprotstaviti opasnoj politici koju provode Milorad Dodik i Dragan Čović, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba ugledni američki analitičar i profesor s Univerziteta "John Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer.

Razgovarao: Delvin Kovač

- Treba li međunarodna zajednica pojačati svoje prisustvo u BiH, budući da se bh. političari ne mogu dogovoriti oko nekih izuzetno važnih pitanja vezanih za budućnost zemlje?

SERWER: Ne. Ali bi možda trebala prilagoditi svoje prisustvo, naprimjer premještanjem svih vojnih snaga EU u Brčko kako bi spriječila bilo kakav pokušaj da ga se dokopaju entiteti. Bh. političari moraju naučiti da se sami nose sa svojim problemima.

- Hoće li BiH nakon oktobarskih izbora ući u ustavnu krizu, jer već imamo najave takvog scenarija usljed neriješenog pitanja Izbornog zakona?

SERWER: Ne. Kao što sam to i objasnio i na svom blogu, u važećem Ustavu Federacije BiH postoje odgovarajuće odredbe koje se bave svim problemima koji mogu nastati nakon izbora.

- Zastupnici iz reda hrvatskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Zastupničkog doma na kojoj je nedavno usvojen Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH. Je li bojkot Parlamenta možda dio “plana B” lidera HDZ-a Dragana Čovića?

SERWER: To ćete ipak morati pitati njega. Po mom mišljenju, bojkotom samo sami sebi možete eliminisati političku jednakost, a ne ostvariti ono što želite. Ukoliko želite zaštititi svoja prava, učinite to na sjednicama Parlamenta.

- Savez za promjene najavio je da neće dopustiti BiH da uđe u NATO dok susjedna Srbija ne postane dio tog saveza. Treba li BiH ovisiti o Srbiji i Hrvatskoj prilikom odlučivanja o vanjskoj politici?

SERWER: Ne. Ali na građanima je da na biralištima kazne one političare koji žele da slijede strane lidere, a ne vlastite.

- Milorad Dodik više nije jedini saveznik Rusije u BiH, jer ona svoj utjecaj u BiH i Hrvatskoj širi i preko Dragana Čovića i grupacije zastupnika u Saboru Republike Hrvatske. Smatrate li opasnom činjenicu da Ruska Federacija sve jače prodire u teritorije zemalja NATO-a?

SERWER: Da, ali opet ponavljam - na biračima je da na biralištima kazne one političare koji se priklanjaju Rusima.

- Gospodin Čović izjavio je da zbog nemogućnosti dogovora stranaka ove godine izbori u Mostaru sasvim sigurno neće biti održani. Kako riješiti ovaj dugogodišnji problem?

SERWER: Mislim da je adekvatno rješenje ono oko kojeg bh. lideri mogu postići dogovor. Nemojte više od stranaca očekivati da se zanimaju i za vaše izbore na lokalnom nivou. Dugo sam vremena radio na pitanju Mostara tokom mirovnih pregovora u Daytonu. Vrijeme je da političari konačno ulože svu potrebnu energiju kako bi prevladali tamošnje probleme.

- Šta građani BiH mogu očekivati ako Milorad Dodik i Dragan Čović uđu u Predsjedništvo BiH, s obzirom na to da obojica otvoreno pozivaju na destrukciju BiH i formiranje trećeg entiteta? Ko se može suprotstaviti takvoj opasnoj politici?

SERWER: Građani BiH, uglavnom. Međutim, možete računati i na to da Zapad neće priznati nijednu državu koja bi nastala otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine. A mislim da takvo nešto ne žele ni Hrvatska, a ni Srbija.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 120

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još