7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

11.07.2018 / 18:00 Politika - Zakon o izbornim jednicama neupitan

Zagreb se ne usuđuje podržati napad HNS-a na ustavni poredak BiH

Zagreb se ne usuđuje podržati napad HNS-a na ustavni poredak BiH
Foto: Vijesti.ba
Tokom ove sedmice Hrvatski narodni sabor (HNS) iznio je u otvorenom pismu političkoj javnosti, te nadležnim institucijama BiH i međunarodne zajednice, a povodom usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u Predstavničkom domu FBiH, ocjene kako je cilj ovog Zakona Federaciju pretvoriti u bošnjački entitet. Iz HNS-a su također naveli da je izvršen enitetski udar na državu i da su navodno enitetski zakoni stavljeni iznad državnih.

Također iz HNS-a su nastavili kontinuitet iskrivljenog predstavljanja sadržaja presude Ustavnog suda koja je po mišljenju zvaničnika iz HNS-a uvažila načelo "legitimnog predstavljanja", iako u samoj presudi Ustavnog suda takva kvalifikacija ne stoji nigdje. Inače iz HNS-a, još od samog donošenja presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, još od decembra 2016. godine, svjesno krivo interpretiraju sadržaj presude, kako bi implementacija te presude otiša u smjeru u kojem to priželjkuju iz HNS-a, u smjeru koji je u potpunosti u suprotnosi sa Ustavom, i koji implicira stavljanje van snage ustavnih normi o izboru delegata u Dom naroda iz svih kantona i iz svih konstitutivnih naroda.

Valja primjetiti da su iz HNS-a, u međuvremenu odustali od instistiranja za promjenu načina izbora članova Predsjedništva. Iako ni to nije predviđeno presudom Ustavnog suda BiH, zvaničnici HNS-a su sve do nedavno uporno na tome insistirali, dovodeći u zabludu i domaću i međunarodnu javnost. To insistiranje zapravo je prestalo onog trenutka kada je u Parlamentu Federacije BiH usvojen većinom glasova pomenuti Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata.

U Demokratskoj fronti tvrdnje zvaničnika okupljenih oko HNS-a, zvaničnika iz dvije države Hrvatske i Bosne i Hercegovine a vezane za Zakon o izbornim jedinicama smatraju duboko šovinističkim.

"Tvrdnje iz HNS-a su tvrdnje iz udruženja građana, kojima se želi dezavuisati bh. javnost. Šovinistička je tvrdnja da se radi o prijedlogu pet bošnjačkih stranaka. HDZ BiH i ekipa okupljena oko HNS-a kontinuirano dezavuišu javnost tako što DF svrstavaju u paket bošnjačkih stranaka. Na taj način vrijeđaju rukovodstvo, ali i sve članove DF-a, koji nisu iz reda bošnjačkog naroda", upozorio je Đonlagić u razgovoru za Vijesti.ba, poručivši da bh. javnost neće nasjesti na takve tvrdnje.

On je ponovio da Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH nisu predložile bošnjačke stranke, nego stranke koje imaju svoje predstavnike u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Radi se o prijedlugu pet stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu FBIH i ta činjenica se mora poštovati", naglasio je Đonlagić.

On je negirao stav HNS-a da predlagači zakona DF, SDP, SBB, SDA i Naša stranka nastoje provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" na nenadležnom entitetskom nivou.

"Potpuno je netačno da federalni Parlament nije nadležan. Naime, Izborni zakon BiH daje nadležnost Parlamentu FBiH da uredi svoje izborne jedinice, a Ustav FBiH definiše strukturu i broj mandata u Domu naroda FBiH. Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu 'Ljubić' niti jednom svojom odlukom nije osporio ove odredbe Ustava FBiH. Izborni zakon BiH vrlo jasno kaže da parlamenti entiteta mogu urediti svoje izborne jedinice zakonom. Pravnici ovo tumače na način da taj zakon može biti na entitetskom nivou", pojasnio je Đonlagić.

On je napomenuo da je Narodna skupština RS (NSRS) zakonom iz 2014. godine uredila izborne jedinice u RS, te da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela odluku o rasporedu broja mandata u NSRS i Vijeću naroda RS.

Usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH u legalnoj, zakonskoj i ustavnoj proceduri u Predstavničkom domu FBiH nazvati pokušajem državnog udara, samo zato što 12 poslanika iz HDZ-a BiH i troje poslanika HDZ-a 1990 nije prisustvovalo toj sjednici, prazna je priča i zaista nema nikakvo utemeljenje, smatra
šef kluba Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

Osmanović je mišljenja da će "Hrvati u BiH, nažalost, platiti skupu cijenu sopstvenog getoiziranja i ubijanja svakog političkog pluralizma koji im nameće HDZ BiH na čelu sa Draganom Čovićem".

Jedan od izvršilaca takve politike, upozorio je, jeste Božo Ljubić, koji je, kao predsjednik Glavnog vijeća HNS, potpisao otvoreno pismo.

"Ljubić kao poslanik prima platu u Saboru Hrvatske i u džepu nosi dva pasoša - jedan hrvatski i jedan bosanskohercegovački. Nametanje Hrvatima jednog takvog politički monolitnog projekta da je sve ono što nije u HDZ-u, u najmanju ruku sumnjivo sa aspekta hrvatstva, politika je koja ne vodi Hrvate BIH u pravom smjeru. Pokušaj cijepanja građana BiH na isključivo etničku pripadnost tri konstitutivna naroda i na bazi toga pokušaj uvođenja etničkih glasačkih spiskova neprihvatljivo je za sve građane ove države, pa i za same Hrvate", smatra Osmanović.  

S tim u vezi, dodao je da otvoreno pismo HNS-a "nema blage veze sa realnošću, bh. potrebama i potrebama svih građana BiH".

Osmanović je u razgovoru za Vijesti.ba potcrtao da Parlament FBiH, kao najviši zakonodavni organ u ovom entitetu, donoseći Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, rješava krupno političko pitanje, koje HDZ nije dao da se riješi.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zapitao je Da li su Ljubićeve tvrdnje službena politika Sabora Hrvatske. On je reagujući na istup Bože Ljubića nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a kazao da bi Ljubiću, umjesto što nastavlja iznositi neistine, bolje bilo da makar jednom u životu uradi ispravnu stvar i pokrene proceduru da se zakon koji je usvojio hrvatski Sabor što prije promijeni.
 
- Mi u SDP-u smatramo da Ljubićevo paratijelo koje bi trebalo predstavljati neku trećentitetsku Vladu nema nikakav legitimitet da dijeli lekcije bilo kome. Očekujem da Dom naroda Parlamenta FBiH u što kraćem roku usvoji zakon koji će osigurati nesmetanu uspostavu vlasti nakon oktobarskih izbora, kaže Nikšić za Vijesti.ba.
 
On je kazao kako je krajnje vrijeme da institucije BiH zatraže od Sabora Republike Hrvatske da se javno ogradi od istupa Bože Ljubića ili ćemo mi u BiH njegove istupe s pravom smatrati i stavovima ove institucije.

Nedugo zatim na upit portala Vijesti.ba po navedenom pitanju oglasio se i Sabor Republike Hrvatske.

Sabor Republike Hrvatske u dopisu za Vijesti.ba oglasio se nakon otvorenog pisma predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića, povodom usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj ogradilo se od tvrdnji koje je Ljubić iznio u pismu, a koje su proizvele oprečne političke reakcije u BiH.

 Hrvatski sabor, kao i svaki drugi parlament je zakonodavno tijelo koje svoja službena stajališta donosi zakonodavnom procedurom koja se potvrđuje glasovanjem na plenarnoj sjednici, navodi se u odgovoru i dodaje:  

- Pojedinačne izjave zastupnika u Hrvatskom saboru, bilo da su izrečene tijekom rasprava na plenarnoj sjednici ili drugdje i u drugačijem svojstvu, po logici stvari ne mogu predstavljati službeni stav Hrvatskog sabora kojeg čini 151 zastupnik.

Unatoč svemu tome iz HNS-a i dijela medija koji su naklonjeni toj organizaciji koja sve više dobija orbise paradržavne institucije u nastajanju ne prestaju sa očajničkim insinuacijama  o udaru na državu.

Vrlo je jasno da u presudi Ustavnog suda nigdje ne stoji ono sa čime HNS-a i HDZ-a  pokušavaju obmanuti javnost, a jedini cilj te obmane jeste da se HDZ unaprijed ogradi od sopstvenog napada na ustavni poredak optužujući druge za vlastite namjere. Napada kojeg spremaju poduzeti preko predsjednika Federacije Marinka Čavare koji već sada najavljuje da će počiniti krivično djelo odbijajući potpisivanje Zakona koji treba da stupi na snagu.

N.H.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo