Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


11.07.2018. / 15:58h BiH - Spisak osumnjičenih za zločine

Strah od pravde: Dodik pozvao Srbe da se vrate iz Njemačke

Strah od pravde: Dodik pozvao Srbe da se vrate iz Njemačke
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će, nakon što je Udruženje "Majke Srebrenice" njemačkom tužiocu predalo spisak od 22.000 Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude, pa bi oni trebalo što prije da se vrate kući.

Povodom najave predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munire Subašić da će zatražiti da svi sa tog spiska koji su trenutno u Njemačkoj odgovaraju u toj zemlji, a ne u BiH, Dodik ističe da njemačko pravosuđe nema nadležnost nad ovim prostorima.

- Sada će očigledno biti hajka prema tim ljudima. Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu - rekao je Dodik za TV Pink.

No, ono što Dodik i mediji, svjesno ili nesvjesno, pogrešnop interpretiraju jeste činjenica da je spisak predat Glavnom inspektoru Saveznog ureda kriminalističke policije Njemačke (BKA) Klausu Zornu, a ne tužiocu.

Zorn je ovih dana boravio u posjeti BIH, tačnije Srebrenici gdje mu je uručeno i priznanje za doprinos u hapšenju zločinaca.

U ekskluzivnom intervjuu za Vijesit.ba Zorn je poručio kako je njegova poruka počiniocima zločina  - da nijedan od njih nikad neće biti siguran i pošteđen hapšenja i eventualnog procesuiranja ako ikada uđe u Njemačku.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još