Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


11.07.2018. / 14:30h Svijet - Samit u Briselu

Merkel i Stoltenberg žestoko odgovorili Trumpu

Merkel i Stoltenberg žestoko odgovorili Trumpu
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se, odgovarajući na tvrdnju predsjednika SAD Donalda Trumpa da je Berlin pod "potpunom kontrolom Rusije", prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru vlastite politike, prenosi Reuters.

Merkel je, tri sata nakon što je, kako Reuters ocjenjuje, Trump pokrenuo tiradu oko njemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO-a u Bruxellesu.

"Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj", rekla je Merkel.

Ona je također branila doprinos koji Njemačka daje Alijansi, koja je po tvrdnji Trumpa previše opteretila poreske obveznike u SAD.

Njemačka kancelarka je ocijenila da njena zemlja čini dosta toga za NATO.

"Njemačka je druga (od članica NATO) po obezbjeđivanju trupa (za misije), najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažovani u Afganistanu. Time također branimo interese SAD", poručila je Merkel.

Njemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je danas i njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen , reagirajući na optužbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Njemačka pod "potpunom kontrolom" Moskve.

"Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom", izjavila je von der Leyen na skupu koji prati samit NATO-a.

Ona je to rekla samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom.

"Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno  održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika", rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.

Nakon, kako AP navodi,  optužbi američkog predsjednika  Donalda Trumpa o ovisnosti Njemačke o ruskom gasu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberga, je u zajedničkom obraćanju novinarima uzvratio Trumpu naglašavajući da su države članice Alijanse uspijevale da sarađuju uprkos razlikama.

Reuters prenosi da je Stoltenberg ipak kazao da se Trumpovi saveznici ne slažu oko gasnih pitanja vezanih za Rusiju.

Trump je danas , uoči početka samita NATO u Bruxellesu, pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje gasovoda u Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin "zarobljenik Rusije" i kritikujući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu.

Američki predsjednik je tokom zajedničke pres konferencije sa Stoltenbergom kazao da je "veoma neprikladno" da SAD plaćaju za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka kao najbogatija evropska zemlja podržava gasne sporazume sa Moskvom.

"A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije", poručio je Trump Njemačkoj, za koju tvrdi da je zbog gasovoda "pod potpunom kontrolom Rusije", prenose agencije.

Reuters navodi da bi Trump kasnije tokom dana trebalo da se na samitu sretne sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a za ponedjeljak je predviđen njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trump je izjavio u obraćanju novinarima uoči početka samita NATO-a da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika.

"U proteklih godinu dana, oko 40 milijardi dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. Sjedinjene Države troše previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke", rekao je Trump i dodao da to traje decenijama.

Zakljčio je da je to disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD.

" Mi ćemo to učiniti pravednim. Želim da pohvalim generalnog sekretara (NATO Jensa Stoltenberga) koji je radio veoma naporno na ovom problemu", rekao je američki predsjednik.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još