7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

11.07.2018 / 12:53 Regija - 23. godišnjica genocida

Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice

Podgorica: Obilježen Dan sjećanja na žrtve Srebrenice
Foto: Anadolija / Vijesti.ba
U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), u Podgorici je danas obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine.

U Spomen-parku na Pobrežju mnogobrojne delegacije i građani Podgorice došli su danas da polaganjem cvijeća izraze pijetet svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

U ime Vlade Crne Gore, delegaciju je predvodio njen potpredsjednik Zoran Pažin. On je kazao da je "moralni pad i sunovrat 90-ih godina kulminirao strašnim zločinima prema civilnom stanovništvu".

- Vraćati se stalno iznova u ovaj spomen-park je obaveza, ne samo za izražavanje pijeteta prema tim žrtvama, nego je to zalog budućnosti. Jer samo ukoliko se suočimo sa zločinima iz prošlosti, imat ćemo budućnost. Imat ćemo budućnost ako budemo mlade generacije vaspitavali na način da se ništa ovako nikada ne ponovi. Suočiti se sa prošlošću je moguće jedino ako oni koji su odgovorni za strašna razaranja i zločine 90-ih godina nađu svoj put do pravde. To je imperativ, ne samo za ovu generaciju pravosudnih organa, već je to trajni imperativ za sve ljude koji drže do čovječnosti, jer zločini koji su činjeni, činjeni su prije svega protiv čovječnosti. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime i svaki mučilac i zločinac imaju svoje ime i prezime. Odgovornost mora biti individualna, nema kolektivne odgovornosti naroda, ali nema ni bježanja od kolektivne odgovornosti - kazao je Pažin.

Predsjednik Foruma Bošnjaka Crne Gore Rifat Rastoder pozvao je crnogorske državne vlasti da se intezivno uključe u rješavanje ratnih zločina počinjenih u Crnoj Gori.

- Dosta je bilo zataškavanja zločina, mislim da je vrijeme zbog budućnosti da krenemo od istine, da utvrdimo šta se to događalo i gdje je Crna Gora tu bila. Jeste, Crna Gora je bila na neki način i žrtva, ali i dželat - kazao je Rastoder.

Bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je da je "suočavanje sa zlim vremenom prilika da uvijek budemo bolji".

- Dobro je da je Vlada Crne Gore prvi put poslala zvaničnu delegaciju. Dolazili su ministri, ali nikada zvanična delegacija Vlade. Dobro bi bilo da Vlada ispoštuje odluku parlamenta, da se formira Centar za istraživanje i dokumentaciju o svim žrtvama rata na prostoru Crne Gore, a kasnije i na prostoru Jugoslavije. Crna Gora je stala na rezoluciji, izvršna i sudska vlast nisu radile svoj posao, i od primjera koji smo mogli biti, mi kasnimo - kazao je Krivokapić.

Današnjem obilježavanju, osim predstavnika političkih partija i institucija, prisustvovali su i delegacija Ambasade Republike Turske sa ambasadorom Serhatom Galipom. Obilježavanju Danu sjećanja prisustvovali su i ambasadori Palestine i BiH u Crnoj Gori, predstavnici nevladinih organizacija, boračkih udruženja, kao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Nakon polaganja cvijeća, održan je poetsko-muzički recital "Mrva pravde i zrno istine" gdje su recitovani stihovi iz poeme "Majkama Srebrenice" Abdulaha Sidrana i knjige "Dan sjećanja" Rifata Rastodera.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo