7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

11.07.2018 / 08:00 BiH - Ministar sigurnosti za Vijesti.ba

Mektić iz Londona: Formiramo zajedničke timove za borbu protiv organizovanog kriminala

Mektić iz Londona: Formiramo zajedničke timove za borbu protiv organizovanog kriminala
Dragan Mektić / Vijesti.ba
Zemlje Zapadnog Balkana usvojile su posebnu deklaraciju u kojoj su se obavezale da će razmjenjivati sve operativne i obavještajne podatke u oblasti bezbjednosti. Takođe, uskoro će biti formiran zajednički upravljački odbor koji će pratiti realizaciju i implementaciju ovog dokumenta.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu, a koji se, u okviru Berlinskog procesa, održava u Londonu.

"Na osnovu usvojene deklaracije i zajedničkog upravljačkog odbora, koji će se sastajati minimalno dva puta godišnje, formiraćemo zajedničke istražne timove koji će raditi na otkrivanju i sprječavanju organizovanog kriminala i drugih bezbjednosnih izazova.  Dakle, nije dovoljno samo usvojiti deklaraciju i konstatovati da imamo razne vrste bezbjednosnih izazova, nego se moramo odlučno suprotstaviti kriminalu", istakao je Mektić.

Na Samitu u Londonu razgovarao je sa svojim kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, ali i EU, o krupnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se države regije suočavaju posebno u procesu evropskih integracija. Fokus je bio na borbi protiv terorizma, organizovanog i sajber kriminala, te kontroli malog i lakog naoružanja, ali i borbi protiv korupcije, te problemu trgovine ljudima i migracijama.

"Vodio sam panel o problemu trgovine ljudima i migracijama na kojem sam govorio o aspektima trgovine ljudima radi modernog ropstva, te radne eksploatacije, seksualne eksploatacije, trgovine djecom i slično. To postaje problem i poseban izazov za cjelokupnu evropsku bezbjednost", kazao je Mektić.

U svom izlaganju, poseban fokus je stavio na pitanje migracija i značajnu ulogu koju treba da ima EU u rješavanju i sprječavanju ilegalnih migracija.

mektic-london

"Nekoliko puta sam ponovio da je riječ o nezakonitim, ilegalnim migracijama, te da je EU izvorište tih migracija i da se one završavaju u EU, ali i da smo mi na Zapadnom Balkanu jedna vrsta posljedice neefikasne evropske politike, kao i da se Evropa mora više fokusirati na rješavanje ovog problema. Posebno sam naglasio da ovom rutom 80 posto upravlja organizovani kriminal i trgovina ljudima. Svima sam postavio pitanje da li ćemo pokleknuti i pasti pred organizovanim kriminalom, koji je ovu rutu napravio samo da bi na osnovu krijumčarenja ljudima zaraživao ogromne sume novca. To je, maltene, postao biznis unosniji od trgovine drogom", upozorio je ministar bezbjednosti BiH.

Dodao je da bi sprječavanjem organizovanog kriminala dobrim dijelom bile spriječene i nelegalne migracije.

Budući da nekoliko dana boravi na Samitu u Londonu, pitali smo ga da li je bilo riječi o navodnom dolasku britanskih obavještajaca u BiH.

"Nije bilo riječ o tome. Mi smo se bavili ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, posebno na Zapadnom Balkanu. Samit bi bio krajnje neozbiljan da smo se bavili dezinformacijama, špekulacijama, manipulacijama i insinuacijama", poručio je ministar Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

Naredni Samit biće održan sljedeće godine u Varšavi.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo