Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


10.07.2018. / 17:19h Regija - 23. godišnjica genocida

Mimohod u Rijeci u spomen na srebreničku tragediju

Mimohod u Rijeci u spomen na srebreničku tragediju
Središtem Rijeke u utorak je prošao mimohod sjećanja u spomen na 23. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kada je u srpnju 1995. ubijeno više od 8000 muškaraca i žena.

Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" održan je u Rijeci pod motom "Da se ne zaboravi" osmu godinu zaredom. Povorka je krenula s Mosta hrvatskih branitelja te je preko Korza stigla do Gata Karoline Riječke, gdje su u more položene 23 bijele ruže.

Sudionici mimohoda nosili su bijele majice s dosad utvrđenim brojem žrtava srebreničke tragedije - 8372, prenosi Hina.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš tom su prigodom primili potpredsjednika entiteta Republike Srpske Ramiza Salkića.

Medarić je istaknula da se ta županija ponosi multikulturalnošću i solidarnošću te da se takvim manifestacijama želi podsjetiti da se taj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti.

Ivaniš je rekao da se Grad Rijeka raznim aktivnostima trudi podupirati duh multikulturalnog ozračja. "Svjedoci smo koliko u našem gradu imamo dobre međuljudske odnose te se trudimo da svi budu jednaki“, dodao je Ivaniš.

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić rekao je kako je čuo sve pohvale o odnosu ovdašnje lokalne i regionalne samouprave prema Bošnjacima. Istaknuo je kako je želja svih u Bosni i Hercegovini da ona postane zemlja jednakih mogućnosti za sve građane neovisno o vjeri i nacionalnosti.

Na panoima na riječkom Korzu postavljena je izložba o srebreničkom genocidu pod nazivom "Srebrenica – Memento" koja na fotografijama prikazuje zbivanja tijekom toga ratnog zločina.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još