Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


09.07.2018. / 20:01h BiH - Dženana Karup Druško za Vijesti.ba

RS ne može izbrisati činjenice o genocidu utvrđene u Haškom tribunalu

RS ne može izbrisati činjenice o genocidu utvrđene u Haškom tribunalu
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da će predložiti da parlament tog bh. entiteta povuče odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu. U tom izvještaju, pripremljenom 2004.godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dženana Karup Druško ispred udruženja "Tranzicijska pravda odgovornost i sjećanje" u izjavI za Vijesti.ba kazala je da je i takav Izvještaj Komisije Vlade RS-a imao je značaj.

"Jer je jedini njihov dokument (ako ne računamo razne dokumente iz RS-a koji su završili u Haškom tribunalu kao dokazi) kojim se priznaje da je u Srebrenici počinjen genocid i to je ono što sad smeta i što treba uništiti kako bi se politika revizionizma, koja se u RS već duže provodi, što bolje i potpunije realizirala s glavnim ciljem. Ciljem – promjene karaktera rata u BiH, nametanjem narativa koji će  “dokazivati” kako su “svi krvi” u navodno “građanskom ratu u BiH”, kazala je.

Mišljenja je da politika koja se provodi u RS ne može ukinuti, zabraniti, a ni izbrisati sve činjenice utvrđene u Haškom tribunalu i pravosnažne presude izrečene zbog genocida u Srebrenici, koji je sav civilizirani svijet priznao.

"U Skupštini se može poništiti Izvještaj, ali ne i njegovi nalazi, jer su ostali zabilježeni i to ne samo u arhivama RS-a, pa ga ne mogu ni uništiti, a ni spiskove. Kao ni zaustaviti procese pred nadležnim sudovima koji moraju procesuirati učesnike genocida u Srebrenici. Uostalom, nije to jedini spisak “potencijalnih ratnih zločinaca”. Na red bi morao doći i onaj s učesnicima opsade Sarajeva, zločina u Mostaru, Krajini, Posavini, kao i mnogi drugi. I revizionisti to odlično znaju, zato je i jeste sad problematiziran Izvještaj Komisije, jučer je to bilo nešto drugo, sutra će biti treće… No, ništa od toga neće poništiti činjenice utvrđene u Haškom tribunalu", zaključila je.


(Vijesti.ba)