Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


09.07.2018. / 14:11h Ljepota i Zdravlje - Nova studija

I umjerena dehidriranost šteti mentalnim sposobnostima

I umjerena dehidriranost šteti mentalnim sposobnostima
Nova studija je pokazala da gubitak tekućine od otprilike 2 posto težine sportaša dovodi do poremećaja kognitivnih funkcija.

Čak takva, blaga do umjerena, dehidriranost- uzrokuje poremećaje pažnje i otežanu sposobnost donošenja odluka, navodi se u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.
 
Utvrđenjo je da sehidriranost stvara probleme u zadaćama koje traže pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje, na primjer, snalaženje na zemljovidima, pravopis, računanje ili korigiranje tekstova.
 
- Već smo znali da fizička spremnost pati kada se prijeđe prag od 2 posto tjelesne mase, naročito poslije vježbanja u toplom okružju - tvrdi voditeljica studije Mindy Millard-Stafford.
 
Zato se, kaže,  postavlja pitanje što se onda događa u mozgu uz isti gubitak tekućine, što je često kod ljudi kada budu aktivni ili kad rade vani. 
 
Učinci takve dehidracije nisu dramatični, ali su narasli s rastom dehidriranosti.
 
Ova studija nije prva takva koja istražuje učinak dehidriranosti na kognitivne funkcije, no sve ranije su imale proturječne rezultate zbog malo ispitanika. Zato su ovaj put obuhvaćena i ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih ljudi.
 
Ispitanici su nakon tjelesnih aktivnosti na toplom vremenu i uz uskratu tekućine izgubili 1-6% težine.
 
Ronald Roth, koji nije surađivao na studiji, p0odsjeća kako su simptomi dehidriranosti slabost mišića, opća nemoć, smanjeno lučenje urina te zbunjenost.
 
Također upozorava i kako ne bi trebalo konzumirati prevelike količine vode jer to dovodi do opasnog stanja zvanog hiponatrijemija.
 
-Bitno je dobro uravnotežiti unos i gubitak tekućine - tvrdi Roth i upućuje na jednostavan način – kontroliranje boje urina koja bude vrlo svijetla ako se unese previše vode, a tamnije žute boje ako je urin koncentriran, tj. ako je osoba dehidrirana.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!