20°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

04.07.2018 / 12:53 Politika - Slučaj Dragičević

Opozicija: Danas je poništen parlament RS

Opozicija: Danas je poništen parlament RS
Foto: NN / Vijesti.ba
Nakon što Narodna skupština RS nije prihvatila zaključke Anketnog odbora o okolnostima smrti Davida Dragičevića, poslanici opozicije napustili su današnju sjednicu entitetskog parlamenta.

Za zaključke glasalo je 27 poslanika, niko nije bio protiv, a 37 su bili uzdržani. 

Poslanik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da su poslanici koji su glasali za zaključke pokazali da su ljudi, te da su stali na stranu istine i pravde.

"Ovi poslanici položili su životni i ispit časti. Njih 27 glasalo za istinu i pravdu. Nažalost, skupštinskom većinom danas je poništen parlament RS", poručio je Borenović na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, poslanici vladajuće većine, predvođene SNSD-om, DNS-om i SP-om, donijeli su odluku da budu saučesnici u prikrivanju istine i pravde, saučesnici u prikrivanju stradanja i ubistva banjalučkog studenta.

"Svako nosi svoj krst i neka ga nosi u narednom periodu. Bruka je i sramota što su narodni poslanici zbog zahtjeva svojih stranačkih šefova, Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića, odlučili da budu na strani nepravde i loših odluka", istakao je Borenović.

Kao predsjednik Anketnog odbora ocijenio je da je ovo tijelo odgovorno i profesionalno odradilo svoj zadatak.

"Drugi zaključak Anketnog odbora potvrđen je i od Tužilaštva BiH. Sa pravom smo smatrali da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen", poručio je, između ostalog, Borenović.

On je kazao kako sa gnušanjem odbacuje tezu da je porodica premijerke RS Željke Cvijanović povezana za ubistvom, naglasivši da su "to napisali Lukač i Dodik". 

"Već nekoliko dana imamo dilemu kao da je Tužilaštvo u Tadžikistanu, a ne 500 metara od Narodne skupštine RS", poručio je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

On je istakao da je razgovarao sa tužiocem Želimirom Lepirom o slučaju stradanja Davida Dragičevića.

"Razgovarao sam sa Lepirom i rečeneo mi je da je naredba o sprovođenju istrage sa osnovom sumnje na ubistvo donesena 28. juna, a da je idući dan upućena na sud“ rekao je Čavić i dodao da je Tužilaštvo dobilo saglasnost suda, te da je naredba jutros upućena u MUP RS na postupanje.

Čavić je istakao kako je Lepir rekao da će danas ili sutra obavjestiti javnost o tome.

"Razočaran sam zašto to nije uradilo rukovodstvo NSRS", istakao je Čavić.

On je naglasio da je sada potpuno jasno kakva je kvalifikacija krivičnog djela u ovom slučaju.

"Budući da je Tužilaštvo donijelo naredbu za sprovođenju istrage o ubistvu smatram da su sadržaj i stavovi Anketnog odbora korospodentni sa Tužilaštvom. Nije razumno i normalno što su odbijeni zaključci Anketnog odbora“, istakao je on.

Prema riječima SDS-ovog poslanika Nedeljka Glamočaka, sada je sve jasno kada su pale sve maske.

"Jasno je da je MUP RS sa onom konferencijom prikrivao ubistvo. Rađeni su razni pritisci na Tužilaštvo da ne donese ovakvu odluku. Odgovornost MUP RS i ljudi koji su to prikrivali treba da bude predmet istraga", naglasio je on. 

Poslanik u Klubu PDP-a Adam Šukalo naveo je da je napravljen prvi korak i da je sve do sada što je urađeno bilo protiv zakona. Prema njegovim riječima, sva vještačenja koja su do sada obavljena ne mogu se dalje koristiti.

On je upitao ko će da odgovara u MUP RS što su vodili pogrešnu istragu.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo