-3°C
Mostar 3°C
Tuzla -2°C
Banja Luka 1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

27.06.2018 / 22:52 Kultura - Sarajevo

Izložba 'Reconciliations' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Reconciliations' u Historijskom muzeju BiH
Foto: FENA / Vijesti.ba
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras je otvorena izložba o ratnom Sarajevu "Reconciliations" člji će dio ostati u stalnoj postavci ovog muzeja.

Više umjetnika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva izložilo je radove - instalacije, ratne fotografije, ručne prijepise originalnih dokumenata, svakodnevne predmete - od improvizovanih ratnih peći i oružja, kanistera za vodu, dijela artikala iz oskudnog jelovnika od humanitarne pomoći, instalacije ratnog podruma i raznih drugih nastojanja Sarajlija da prežive u ratnim strahotama i nehumanim uslovima.
 
Među brojnim eksponatima je i satelitski telefon koji je za sobom ostavio odbjegli tim strane posmatračke misije, a u kritičnom periodu, do kraja juna 1992. godine, bio je jedina  telefonska komunikacija vlasti Bosne i Hercegovine sa svijetom.
 
Među izloženim fotografijama, jedna prikazuje sedmogodišnjeg dječaka Nermina u plavo-bijelom džemperu, ubijenog snajperom.
Jedan od umjetnika izložio je sedam istovjetnih dječijih džempera, jedan do drugog, svaki za broj veći od prethodnog, što aludira na Nerminovih sedam godina, koliko je imao u trenutku smrti i na prazan prostor nakon toga.
 
Otvorenju izložbe prisustvovali su većina autora i brojne druge zvanice.
 
Postavke Lane Čmajčanin i Adele Jušić, kao i Sabine Tanović i Daria Kristića ostat će stalne u Historijskom muzeju, kazala je direktorica te ustanove Elma Hašimbegović.
 
Postavka "Reconciliations" nastala je nakon što je Historijski muzej Bosne i Hercegovijne, u suradnji s Univesity of Arts iz Londona, uputio u januaru ove godine poziv umjetnicima za učešće u projektu Art & Reconciliation: Conflict, Culture and Community, koji se realizira u Sarajevu, Londonu i Prištini.
 
Cilj je bio da umjetnošću potakne na razmišljanja o stalnoj postavci ovog muzeja "Opkoljeno Sarajevo".
 
Internacionalni žiri, odlučujući o više od 50 radova iz različitih zemalja, najboljim je proglasio rad "Bedtime Stories" Adele Jušić i Lane Čmajčanin.
 
Međutim, zbog kvaliteta pristiglih radova je odlučeno da u različitim fazama i aktivnostima Historijskog muzeja BiH budu predstavljeni i drugi radovi, a da umjetnost bude platforma za razgovor o prošlosti.
 
Postavka "Reconciliatinos" nudi propitivanje fenomena opsade i rata, prezentaciju svakodnevnog života u uvjetima ratnim strahota, komentare na inovativnost i kreativnost kao sredstva preživljavanja i pokazatelje snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza, naveli su organizatori.
 
Osim Lane Čmajčanin, Adele Jušić, Sabine Tanović i Daria Kristića, radove su izložili: Milena Michalski, MladenMiljanović, PaulColdwell, Vladimir Miladinović i Ziyah Gafić.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo