Sarajevo 2 °C Utorak 19.02.


22.06.2018. / 18:28h BiH - Nakon sastanka sa predstavnicima Vlade TK i članovima Skupštine

Doktori u TK prekidaju štrajk i povlače potpisane otkaze

Doktori u TK prekidaju štrajk i povlače potpisane otkaze
Doktori medicine i stomatologije u ponedjeljak će u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu prekinuti generalni štrajk, a povući će i ranije potpisane otkaze.

Ovo je odlučeno nakon sastanka sa predstavnicima Vlade TK i članovima Skupštine ovog kantona, a na kojem je dogovoreno da se u narednim periodu crpi reprezentativnost sindikata s federalnog nivoa.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić rekao je da će u narednom periodu doktori medicine i stomatologije dobiti kolektivni ugovor koji će biti potpisan sa predsjednikom Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, jer je u ovom trenutku to jedino prelazno rješenje.

"Ovo prelazno rješenje će trajati dok se ne riješe dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli i apelacije koja je pokrenuta pred Vrhovnim sudom FBiH, a vezano za reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK”, naglasio je Hadžiefendić.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK Admir Suljić potvrdio je da ljekari u ponedjeljak prekidaju generalni štrajk i povlače ranije potpisane otkaze.

“Naša borba još uvijek nije završena, ali smo zadovoljni današnjim ishodom sastanka. Samo želimo da nam se prizna reprezentativnost u ovom kantonu i da dobijemo kolektivni ugovor koji će regulisati naš radno-pravni status”, poručio je Suljić.

Današnji dogovor u vidu zaključaka usvojit će Skupština TK na hitnoj sjednici koja je u toku

 

(Vijesti.ba / Tuzlanski.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još