Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


21.06.2018. / 12:15h Politika - Predstavljen "Proevropski blok"

Ahmetović i Čavka u utrci za potpredsjednika RS-a

Ahmetović i Čavka u utrci za potpredsjednika RS-a
Proevropski blok, njegovi kandidati i izborni plan za oktobarske izbore predstavljen je danas u Banjoj Luci.

Kandidati proevropskog bloka za potpredsjednika RS-a na predstojećim izborima bit će Sadik Ahmetović (SDA) i Admir Čavka )SBB) iz reda bošnjačkog naroda te Jozo Barišić (HS) iz reda hrvatskog naroda, dok će za državni nivo podržati SDP-ovog kandidata Denisa Bećirovića.
 
"Neke stranke su dale prijedloge za predsjednika i potpredsjednika RS, one će ići samostalno u tu trku. Mi imamo kandidate Sadika Ahmetovića ispred Nezavisnog bloka, Admir Čavka ispred SBB-a, Jozo Barišić ispred HS-a. Za državni nivo idemo pod firmom SDP-a", kazao je  Enes Suljkanović, potpredsjednik SDP BiH.
 
Smara da će sa bazom od 33.000 glasova predstavljati značajan subjekt u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
 
"Neke partije su i rasle, išle u koaliciju sa određenim subjektima, ali taj broj je za respekt. Proevropski blok će imati značajan udio u političkom životu Republike Srpske", kazao je Suljkanović.
 
Po njegovim riječima, Proevropski blok ići će korak naprijed od deklarativnog puta BiH ka EU.
 
"Imamo korak naprijed, tri nazad, a svi rade na tome da ne uđu u EU. Mnogi će se poslije zapitati kuda će sa sobom. Istinski ulazimo u taj projekt", kazao je.
 
Proevropski blok u RS okuplja sva tri konstitutivna naroda BiH i predstavlja novu snagu na političkom nebu Republike Srpske, što treba biti poruka za cijelu Bosnu i Hercgovinu, smatra Suljkanović.
 
Na press konferenciji govorio je i kandidat za potpredsjednika RS Sadik Ahmetović.
 
"Dobro poznajem političke prilike u BiH. Imam najveće iskustvo i od prethodnih kandidata. Nikada nisam bio lokalista i u budućnosti ću pokušati kao potpredsjednik RS-a predstavljati sve građane BiH. Zbog iskustva kojeg imam mogu napraviti više nego moji prethodnici, a posebno zbog mojih odnosa s ljudima koji vode političke stranke u BiH i predstavljaju važne faktore u Briselu. Naprimjer, u narednom periodu ćemo riješiti pitanje bosanskog jezika u RS. Treba razgovarati, potreban je dijalog i time možemo riješiti sve što je problem kako bi unaprijedili život građana", zaključio je Ahmetović.
 
Predsjednici SDP-a, DF-a, SBB-a, NS Radom za boljitak, Hrvatske stranke BiH, Naše stranke i Nezavisnog bloka potpisali su politički akt kojim su potvrdili opredjeljenje za zajednički nastup na oktobarskim izborima ove godine.
 
Izborni cilj Proevropskog bloka bit će 50.000 glasova i funkcije oba potpredsjednika Republike Srpske.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još