7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

20.06.2018 / 11:08 Politika - Parlament FBiH

Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma

Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma
Foto: Vijesti.ba
Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj poslanici treba da se očituju o zakonu kojim će u Federaciji BiH biti regulirano liječenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Taj zakon je već odobrio Dom naroda, a ako to danas učini i Predstavnički dom, steći će se uvjeti da stupi na snagu po objavi u Službenim novinama.
 
U najavljenom dnevnom redu ove sjednice su također, među ostalim aktima, Prijedlog zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima, kao i budući federalni zakon o mirnom rješavanju radnih sporova. 
 
S ciljem provođenja presude Ustavnog suda FBiH od 26. aprila 2017. godine, Vlada Federacije BiH predložila je da se poslanici po skraćenom postupku izjasne o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH.
 
Također, provedbom presude navedenog suda, Parlamentu Federacije BiH naloženo je donošenje zakona o Ustavnom sudu FBiH.
 
Vlada je utvrdila njegov nacrt koji razrađuje pitanja samostalnosti i upravno-materijalne neovisnosti Ustavnog suda FBiH, uključujući plaće i druga primanja sudija.
 
Predviđeno je da se Predstavnički dom danas izjasni i o Nacrtu zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u Federaciji BiH. 
 
U najavljenom dnevnom redu su i nacrti zakona o elektronskom potpisu u FBiH, zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo