Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


20.06.2018. / 10:55h Regija - Makedonski premijer

Zaev: Ako treba, tražićemo opoziv Ivanova

Zaev: Ako treba, tražićemo opoziv Ivanova
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za opoziv predsjednika Ðorđa Ivanova, kako se ne bi dovolilo "da bilo ko koči Makedoniju na evropskom putu".

Zaev je za TV stanicu Kanal 5 naveo da postoji želja za ukrupnjavanjem parlamentarne većine kao i da će pokrenuti proceduru za opoziv Ivanova samo ako budu morali.
 
Zaev je dodao da vjeruje da će makedonski građani donijeti mudru odluku i da sada imaju šansu da izađu na referendum na kojem će , uvjeren je on, ogromna većina podržati perspektive koje su na dohvat Makedoniji nakon postizanja dogovora sa Atinom o novom nazivu te zemlje.
 
"Rezultat referenduma će biti obavezujući, što znači da ako se većina izjasni za, onda je sporazum validan, ali ako većina bude protiv, onda ratifikacija sporazuma kao ni dogovoreno ime ne važe", objasnio je Zaev za tv stanicu Kanal 5.
 
On je dodao da se nada da predsjednik Ðorđe Ivanov neće vršiti opstrukciju procesa koji slijede, prenijela je MIA.
 
Zaev je kazao da je sporazum ogroman dobitak za Makedoniju i pozvao građane da ga pažljivo pročitaju sporazum da bi, kako je rekao, uvidjeli da je donijeto pravedno i mudro rješenje.

 

(Vijesti.ba / Tanjug)


Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!