Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


19.06.2018. / 20:00h Politika - Čekaju se imena

Partije iz RS imaju rok do 9. jula da formiraju “srpsku listu” za Federaciju BiH

Partije iz RS imaju rok do 9. jula da formiraju “srpsku listu” za Federaciju BiH
Političke partije iz Republike Srpske imaju rok do 9. jula da se dogovore oko toga da li će sve učestvovati na „srpskoj listi“ u Federaciji BiH i koliko će koja stranka dati kandidata.

Danas ističe rok za prijavu koalicija za opšte izbore u BiH, a kako saznajemo, koaliciju za Federaciju prijavili su SNSD, DNS i SP. Potpredsjednik DNS za Federaciju Marko Aćić uvjerava da je to urađeno isključivo iz tehničkih razloga i da ne znači da će kandidate na srpskoj listi imati samo vladajuća koalicija u RS.
 

 
– Srpska lista je prijavljena, a naše stranke su to učinile iz formalih razloga. Glasači će 7. oktobra moći da glasaju za imena i prezimena kandidata, bez ikakvih stranačkih obilježja. Ima vremena do do 9. jula dogovorimo kvalitetnu listu i pozivam sve relevantne političke subjekte u RS da dostave imena svojih kandidata. Ubijeđen sam da će dogovor biti spotignut – kaže Aćić za Srpskainfo.
 
Naši izvori tvrde da je jedan od većih problema u ovoj priči SNS u Federaciji, koja je nastala uglavnom od nekadašnjih funkcionera SNSD. Oni nisu u dobrim odnosima sa vladajućom koalicijom u RS, ali ni sa SzP budući da u RS postoje frakcije naprednjaka sa kojom se spore oko imena.
 
– Sa njima neće niko. Sada je pitanje da li će ostale partije formirati srpsku listu ili će sve da propadne zbog jedne stranke – kaže izvor Srpskainfo.
 
Predsjednik SNSD Milorad Dodik juče je izjavio da je srpska lista stvar Srba koji žive u FBiH i obećao da će prihvatiti sve što oni dogovore. Ipak, Dodik poručuje da Saveza za promjene u FBiH „uopšte nema organizovanog“ te da „sada navrat-nanos formiraju svoje organizacije“ u tom entitetu.
 

 
– U srpsku listu mogu da uđu svi, mi tu ne pravimo nikavu selekciju. Ali, ipak se zna da je SNSD tamo godinama unazad pravi najveći rezultat od svih srpskih političkih partija i naravno da se to mora poštovati. Samo podržavam dogovor ljudi u FBiH, bez obzira iz koje političke partije došao. Zašto taj dogovor nije po Govedaričinom ili po Borenovićevom, to je drugo pitanje. Evo, ja ne kažem da treba da bude po mom, nego po ljudima koji tamo žive – poručio je Dodik.
 
Predsjednik SDS Vukota Govedarica za Srpskainfo kaže da je i dalje otvoren za razgovor na temu srpske liste jer smatra da je to strateško pitanje za Srbe koji žive u Federaciji. Međutim, Govedarica sumnja u mogućnost širokog jedinstva i to zbog ponašanja SNSD „koji je požurio da preda listu i ovlasti svog čoveka za predstavljanje“.
 

 
– Ovdje postoje dva koncepta – njihov da na listi postoje partijska obilježja, i naš koji je protiv toga. Lično sam telefonom zvao gospodina Dodika i razgovarao s njim na tu temu. Rekao je da će o svemu razmisliti i javiti povratnu informaciju, ali se to, nažalost, nije desilo. Koliko sam informisan, generalni sekretar PDP gospodin Bundalo je više puta pokušao da komunicira sa generani sekretarom SNSD Lukom Petrovićem, ali nije uspio. Sve to pokazuje da SNSD smatra da oni imaju ekskluzivno pravo na srpsku listu. Svjesni smo da je SNSD dominantan u nekim mjestima, ali u drugima nije. Zato postoji mogućnost dogovora o kvotama, poštujuči snagu političkih organizacija – zaključuje Govedarica.

Srbi iz Mostara: Jedina šansa
 
Koordinacija Srba u Mostaru pozvala je srpske stranke da se okupe na zajedničku listu. Koordinaciju čine sve srpske organizacije u gradu na Neretvi, plus odbori SNSD i SDS.
 
– Zajednička ”Srpska lista” jedina je šansa da okupimo srpsko biračko tijelo u FBiH i dijaspori i zajedničkim snagama krenemo u borbu za bolji položaj srpskog naroda u ovom entitetu. Po informacijama kojima mi raspolažemo, u FBiH će biti prijavljene dvije srpske liste, i to jedna koja predvodi SNSD, a druga koju predvodi SDS. Takvim potezima srpskom narodu u Federaciji šalje se poruka da nam ovdje nema ni ostanka, ni opstanka – navode u saopštenju.

 

(Vijesti.ba / Srpskainfo)

 


Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još