Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


19.06.2018. / 17:44h Regija - Svjetski dan izbjeglica

Linta: Srbi bez šansi da ostvare prava u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu

Linta: Srbi bez šansi da ostvare prava u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu
U povodu Svjetskoga dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta kaže da Zagreb, Sarajevo i Priština vode politiku otimanja srpske javne i privatne imovine i stečenih prava s ciljem stvaranja etnički čistih područja.

Linta upozorava da Srbi i drugi oštećeni građani nemaju nikakvih šansi da ostvare svoja osnovna ljudska prava u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.
 
"Preostali Srbi u Hrvatskoj, BiH i na području lažne države Kosovo, posebno južno od rijeke Ibar nalaze se u teškoj situaciji jer se njihova prava sistemski krše, a u porastu je govor mržnje i nasilje prema preostalim Srbima", rekao je Linta u izjavi dostavljenoj medijima, koju prenosi Tanjug.
 
Prema njegovim riječima, pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini nisu ni nezavisna niti profesionalna što je, kaže, jasna poruka da protjerani Srbi i srpski povratnici ne mogu očekivati da će pravnim putem da povrate svoja oteta imovinska prava ili da se kazne brojni zločini nad srpskim zarobljenicima i civilima.
 
Linta zato poziva međunarodne organizacije, posebno Ujedinjene nacije, Europsku uniju, Vijeće Europe i OESS, da traže od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da krenu s primjenom Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava".
 
Kako se navodi, u Aneksu se jasno kaže da će svim fizičkim i pravnim osobama na prostoru bivše Jugoslavije biti vraćena i zaštićena prava koja su imali na dan 31. prosinca 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni za vrijeme rata da će biti proglašeni ništavnim.
 
Također, Linta poziva međunarodne organizacije da traže od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da počnu s kažnjavanjem ratnih zločinaca iz svog naroda.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još