Sarajevo 6 °C Subota 16.02.


19.06.2018. / 15:10h Politika - Damir Mašić za Vijesti.ba

Naš prijedlog ne vrijeđa vitalni interes Hrvata, Čavara je dužan potpisati ga

Naš prijedlog ne vrijeđa vitalni interes Hrvata, Čavara je dužan potpisati ga
Predstavnici pet političkih stranaka iz FBiH potpisali su Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH i tokom dana će ga uputiti u parlamentarnu proceduru.

"Iza ovog prijedloga stoje SDP BiH, SDA, SBB, DF i Naša stranka i očekujemo da će po hitnom postupku u najkraćem vremenskom periodu biti zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati predloženo rješenje. Postoji nekoliko opcija, čak da bude zatraženo da se uvrsti u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma FBiH. To zavisi od toga kako su se šefovi klubova stranaka koje stoje iza prijedloga dogovorili oko procedure", rekao je za Vijesti.ba poslanik SDP-a BiH Damir Mašić uoči sjednice Predstavničkog doma FBiH.

Kako je pojasnio, predlagači ovog zakona žele prekinuti blokade i opstruisanja koja izvjesno vrijeme pravi HDZ BiH, zbog toga što želi riješiti svoje političke težnje i intencije putem implementacije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

"Međunarodnoj zajednici odvano je jasno, a danas je konačno postalo jasno i cjelokupnoj javnosti da je problem u HDZ-u BiH, koji apsolutno nije pokazao minimum spremnosti, volje i želje da se ovo pitanje riješi putem pregovore koje smo imali. Svi učesnici pregovora pokazivali su određenu spremnost i pomijerali su se ka postizanju kompromisa, osim predstavnika HDZ-a BiH, čiji su stavovi ostali zacementirani tokom cijelog procesa. HDZ BiH želi da kroz rješavanje implementacije odluke Ustavnog suda BiH u slučaju 'Ljubić' riješiti određene političke aspiracije na način da bukvalno u Ustav i zakon ucrta to da samo oni predstavnci hrvatskog naroda, koje predloži Dragan Čović i HDZ BiH mogu obnašati najodgovornije dužnosti, počev od delegata u Parlamentu FBiH do člana Predsjedništva BiH, što je neprihvatljivo", smatra Mašić.

On dodaje da HDZ BiH ne štiti nacionalne ili neke druge interese Hrvata u BiH, nego da je djelovanje ove političke partije klasični pokušaj političke dominacije.

"Takođe, riječ je i o ankerisanju na način da nijedna buduća odluka i konstituisanje vlasti ne bi moglo biti završeno ne bez predstavnika hrvatskog naroda, nego isključivo bez predstavnika HDZ-a BiH", navodi ovaj SDP-ov poslanik.

Mišljenja je da HDZ-u BiH problem nije u raspodjeli mandata u klubovima naroda, nego u tome što želi potpunu dominaciju i kontrolu u Klubu Hrvata, kako bi time kontrolisali izbor predsjednika FBiH, a samim tim Vlade FBiH, te raspodjelu prirodnih resursa i dobara. 

"Priča o zaštiti nacionalnih interesa je paravan iza kojeg je upakovan najbrutalniji pokušaj za ovladavanjem i kontrolisanjem materijalnih dobara, finansijskih tokova i svega onoga po čemu je HDZ BiH posebno poznat", potcrtava Mašić. 

Na pitanje Vijesti.ba da li očekuje da HDZ BiH opstruiše samo uvrštavanje prijedloga u dnevni red sjednice Predstavničkog doma, Mašić odgovara da svaki klub poslanika može opstruisati sve u onoj mjeri u kojoj je jak.

No, on podsjeća da od ukupno 90 poslanika, njih 72 ili čak 74 dolazi iz stranaka koje predlažu zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, te dodaje da i u Domu naroda Federalnog parlamenta ova grupacija stranaka ima više nego dovoljan broj delegata da ovaj prijedlog prođe. 

"Ovo je nezaustavljiv proces i on će ići svojim tokom. Čak i da se povuče pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionlnog interesa u Ustavnom sudu FBiH nesumnjivo će to odbiti, jer apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka sa povredom bilo kojeg prava od konstitutivnih naroda, pa tako ni kluba iz kojeg bi to eventualno došlo", smatra Mašić.

Pod pretpostavkom da prijedlog dobije podržku oba doma Parlamenta FBiH, Mašić se osvrnuo i na mogućnost da predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, inače kadar HDZ-a BiH, odbije da potpiše zakon i onemogući njegovu objavu u Službenom glasniku FBiH. 

"Niti Čavara, niti bilo koji pojedinac ma koju dužnost da obavlja, nema diskreciono pravo da procjenjuje šta se njemu sviđa ili ne, pa da to potpisuje ili ne potpisuje. Čavara, kao predsjednik FBiH, dužan je potpisati svaki akt koji je uredno prošao parlamentarnu proceduru i koji je u istovjetnom tekstu usvojen u parlamentarnoj proceduri", naglašava Mašić.

Stoga ne vjeruje da će aktuelni predsjednik FBiH postupiti na ovakav način. 

"U suprotnom, to bi bila klasična zloupotreba položaja i funkcije koju obnaša, što predstavalja krivično djelo. Takođe, takvo djelovanje, između ostalog, bilo bi i opstruisanje implementacije Dejstoskog sporazuma, jer se onemogućava funkcionisanje vlasti. S te strane, tu bi bilo posla za Tužilaštvo, ali i za visokog predstavnika. Vjerujem da je Čavara dovoljno razuman i pametan da se neće upustiti u takvu avanturu, jer u konačnici, on bi jedini bio žrtva i kolateral. Ne bi to bili ni HDZ BiH niti Dragan Čović, već bi Čavara lično odgovarao za takve svoje postupke", zaključio je Mašić u razgovoru za naš portal. 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 67

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još