16°C
Mostar 23°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.06.2018 / 12:40 Obrazovanje - Sarajevo

Potpisan Ugovor o grantu za školovanje 110 mladih Roma u BiH

Potpisan Ugovor o grantu za školovanje 110 mladih Roma u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" i "Fond otvoreno društvo BiH" danas su zaključili Ugovor o projektu "S obrazovanjem u budućnost-XIV" s ciljem stipendiranja 100 učenika srednjih škola i deset studenata romske nacionalne manjine u školskoj 2018/2019. godini.

Menadžer projekta "S obrazovanjem u budućnost“ Mehmed Agić kazao je Feni da već 14 godina implementiraju taj projekt, koji i simbolično i realno, znači mnogo za romsku populaciju, koja je, kako je istaknuo, ugrožena kategorija bh. društva.

- Ovo je za njih jedinstvena prilika da steknu obrazovanje i da budu konkurentni na tržištu rada te da kroz druge aktivnosti postanu aktivni sudionici svoje lokalne zajednice, ali i romskih udruženja - istakao je Agić te dodao da će svaki stipendista dobiti po 100 KM u narednih deset mjeseci.

Naglasio je da projekt, pored Fonda otvoreno društvo BiH, podržava još 13 drugih domaćih i stranih donatora, što taj projekt čini internacionalnim.

Pored stipendiranja romske djece, Agić je kazao da su pružali i druge usluge, kao što je podjela hrane, odjeće, obuće, školskog pribora i opreme, ali i drugih potreba koje su karakteristične za tu populaciju.

- Podatak o upisu romske djece u osnovne škole je bio skandalozan, ali situacija se poboljšava, jer je BiH potpisala sporazum "Dekada za Rome" koja je posvećena školovanju, stanovanju i zapošljavanju Roma - naglasio je Agić.

Predstavnik Fonda otvoreno društvo BiH Osman Zukić istakao je važnost dostupnosti obrazovanja sve djece u BiH, što je ujedno i razlog pokretanja tog projekta čija vrijednost iznosi 82.000 dolara.

- Svjesni smo da romska djeca žive u 'začaranom krugu' i da ne mogu biti ravnopravni članovi iz razloga što imaju problema sa stanovanjem zapošljavanjem i zdravstvenom zaštitom - kazao je.

Pohvalio je činjenicu da su u stipendiranje uključeni i studenti, koji su odlučili nastaviti obrazovanje, ali i što se veliki broj drugih organizacija i donatora uključuje u projekt "S obrazovanjem u budućnost“.  

Romskim stipendistima danas su također podijeljeni  kompleti sportske opreme iz donacije Provincije Girona, Katalonija (Španija).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo