9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

13.06.2018 / 22:18 Politika - Kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva BiH

Bećirović: Komšić je moj prirodni politički saveznik, 7. oktobra budi se nova BiH

Bećirović: Komšić je moj prirodni politički saveznik, 7. oktobra budi se nova BiH
Foto: Vijesti.ba
Denis Bećirović, kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kazao je da postoji mogućnost da i on i Željko Komšić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda uđu u Državno predsjedništvo gostujući u Dnevniku TV1, prenosi agencija Patria.

- Ako je suditi po dosadašnjim istraživanjima vrlo je vjerovatno da do toga i dođe.
 
Na pitanje priželjkuje li ga u Predsjedništvu BiH, Bećirović je vrlo precizno istakao da je Komšić njegov „prirodni politički saveznik“.
 
- Željko Komšić je bh. patriota i ako bih ja mogao birati sasvim sigurno da bih volio da on bude u Predsjedništvu BiH. Komšić je socijaldemokrata kao i ja, nas veže puno više stvari nego kada je riječ o nekim drugim liderima u ovoj zemlji – kazao je Bećirović.
 
On je govoreći o odnosu između SDP BiH i DF-a kazao da on nikada nije rekao niti jednu ružnu riječ ni protiv Komšića ni protiv DF-a niti će to činiti.
 
- Pokušavam da tu saradnju podignem na veći nivo i da sve progresivne snage usmjere u borbu protiv postojećeg beznađa. Ako se budemo fokusirali u tom pravcu, vjerujem da bi BiH se mogla kretati brže prema boljoj budućnosti.
 
Ulazak Dodika u Predsjedništvo BiH?
 
- Nije dobro ni na koji način Dodika predstavljati kao favorita. O tome će isto odlučiti građani u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Ko kod uđe u Predsjedništvo BiH morat će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima države. Ko god misli da može da radi nešto protiv ove zemlje, taj će se morati suočiti sa reakcijom nadležnih organa koji su zaduženi da čuvaju ustavnost i zakonitost u BiH.
 
Bećirović je rekao da je BiH potrebna sigurnost, privlačenje stranih investicija, okrenuti se stvarnim potrebama građanima BiH.
 
Govoreći o kritikama na svoj račun, Bećirović je kazao da nema čega da se stidi.
 
- Ja sam dijete države BiH, koji zna šta je rat koji je čitav rat proveo u BiH i nemam nikakve potrebe da se pravdam onima koji su zabrinuti zato što jedna nova BiH se budi. Ta BiH će ih 7. oktobra pobijediti – kazao je Bećirović.
 
Kazao je da insistira da se ojačaju Oružane snage BiH kako bi one bile prilagođene NATO standardu i bile u stanju da pomognu i za vrijeme prirodnih nesreća građanima, ali isto tako respektabilne vojne snage u procesu priključivanja BiH NATO savezu.
 
Bećirović je također govorio i o dva mandata Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.
 
- Morao je učiniti puno više kada je riječ o okupljanju demokratskih progresivnih snaga, patriotskih snaga u BiH. Nije uspio da sačuva jedinstvo ni svoje stranke. Posvađao se sa svojim koalicionim partnerima, sa opozicijom nema nikakve saradnje.
 
Govoreći o prvoj službenoj posjeti ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH. kazao je da je njegovo opredjeljenje usmjeriti BiH prema euroatlantskim integracijama.
 
- Samim tim vrlo je važno da mi za svoje prve destinacije odaberemo dva ključna grada za budućnost države BiH, a to su Vašington i Brisel – kazao je Bećirović.
 
Još jednom je istakao da će građani donijeti odluku ko će biti budući članovi Predsjedništva BiH i da tu odluku će i on ispoštovati.

 

(Vijesti.ba / NAP)

Izdvajamo