Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


13.06.2018. / 20:25h Svijet - Podržani napori Macrona

Francuski parlament usvojio prijedlog reforme državne željeznice

Francuski parlament usvojio prijedlog reforme državne željeznice
Francuska narodna skupština u srijedu je većinom glasova glasala u korist prijedloga reforme državne željezničke kompanije SNCF, podržavajući napore predsjednika Emmanuela Macrona da raskine sa sindikatima i da reformira ekonomiju.

Prijedlog, koji će odobriti gornji dom parlamenta Senat u četvrtak, pretvorit će SNCF u zajedničko dioničarsko društvo, dajući upravi kompanije veću korporativnu odgovornost, i postepeno će ukidati njen monopol na unutrašnji saobraćaj od 2020. i ukinut će "velikodušne" benificije i penzije za buduće službenike firme.
 
Prijedlog zakona, najtemeljnije reforme državne kompanije sa 150.000 zaposlenih od nacionalizacije u 1930-im godinama, ipak je došao do parlamenta uprkos protivljenju sindikata koji su organizirali skoro tromjesečne štrajkove protiv reformi, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!