Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


13.06.2018. / 19:36h Kultura - Sarajevo

U Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu

U Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu
U Kamernom teatru 55 večeras je rječju, slikom i muzikom – putem audio i veideosnimaka i slajdova predstavljeno sjećanje na Radmila Batu Zurovca i to 25 godina nakon smrt.

Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo, a suvoditelj je Rinko Golubović. Režiser je Miralem Ovčina.
 
Da je riječ o hommageu (odavanju počasti) Radmilu Bati Zurovcu, jednom od najznačajnijih autora i urednika Radio Sarajeva, rekao je Zijo Dizdarević.
 
- Bato je bio čovjek koji je 24 sata mislio radijski. Izvanredno je poznavao jezik, bio je samouki muzičar, čovjek od knjige i velike kulture, društven, ali i diskretan – istakao je Dizdarević.
 
Kako je i rečeno na hommageu, Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa.
 
Bio je pokretač velikih jezičkih projekata Radio Sarajeva - Pravopisne lige, potom Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja - Prix Japon.
 
Goranka Oljača kazala je da je Zurovac bio njen prvi urednik 1972.godine, rekavši da 'kad vam se tako veliki urednik dogodi, onda vas i radio novinarstvo pogodi'.
 
Valerijan Žujo je kazao da je ovo fina seansa kojom su odali počast Radmilu Bati Zurovcu kao znamenitom čovjeku ovog grada.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!