Sarajevo 12 °C Ponedjeljak 22.10.


13.06.2018. / 18:39h Svijet - prvi potpredsjednik Evropske komisije

Timmermans: Poljska se još nije bavila ključnim evropskim brigama

Timmermans: Poljska se još nije bavila ključnim evropskim brigama
Poljska se nije bavila ključnim brigama Evropske komisije oko nezavisnosti njenih sudova, izjavio je u srijedu prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, dodajući da će otputovati u Varšavu naredne sedmice radi razgovora s dužnosnicima te zemlje.

Govoreći u Evropskom parlamentu, Timmermans je izjavio da amandmani koje je uvela vladajuća Stranka prava i pravde (PIS) na njenu reformu pravosuđa nisu dovoljni i da poljska reforma još predstavlja rizik podrivanja demokratske podjele vlasti, koja je temeljna evropska vrijednost.
 
- Sa žaljenjem vas mogu obavijestiti da se uprkos tim zakonskim izmjenama, ključnim brigama koje je komisija navela u nedavnom prijedlogu nije bavilo - izjavio je Timmermans u parlamentu.
 
Timmermans je kazao da se poljske vlasti trebaju hitno baviti rizikom nanošenja nepopravljive štete Vrhovnom sudu, u kome bi do 40 posto sudaca moglo biti prisiljeno na penzionisanje do 3. jula u okviru reforme, a bit će zamjenjeni kandidatima pravosudnog tijela kojim sada dominira vladajući PiS.
 
 - Rizik nanošenja nepopravljive štete potpuno je vidljiv. Od 3. jula, 27 od 72 suca Vrhovnog suda bit će suočeno s rizikom prinudnog penzionisanja - izjavio je Timmermans.
 
Kako je kazao, prinudno penzionisanje tih sudaca Vrhovnog suda predstavljat će nepovratno kršenje vladavine zakona, a Europska komisija trenutno analizira to pitanje, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!