Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


13.06.2018. / 18:24h Obrazovanje - Sarajevo

Susret Minasija i Kazazovića povodom rastućeg interesovanja za italijanski jezik

Susret Minasija i Kazazovića povodom rastućeg interesovanja za italijanski jezik
Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi susreo se danas s ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem povodom rastućeg zanimanja za italijanski jezik.

Ambasador Minasi je zahvalio ministru Kazazoviću na kontinuiranoj podršci u promociji italijanskog jezika, posebno u svjetlu prvog Kongresa italijanista Bosne i Hercegovine održanog proteklog marta u Zenici, na kome su se, po prvi put, okupili svi profesori italijanskog jezika i delegacije studenata i srednjoškolaca koje izučavaju taj jezik, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.
 
Također, ambasador Minasi je zahvalio ministru i za podršku pruženu u senzibiliziranju škola koje su, zahvaljujući podršci Ambasade Italije u Sarajevu i Intesa Sanpaolo Banke BiH, besplatno mogle uživati u izložbi “Vedute Venecije” iz zbirke umjetnina Intese Sanpaolo, postavljenoj u Vijećnici.
 
Susret je bio prilika za još jedno potvrđivanje važnosti Mastera iz Ljudskih prava ERMA koji finansira Evropska unija, uz godišnji doprinos Vlade Italije u iznosu od 150.000 eura, a koji su zajednički pokrenuli i organizirali  univerziteti u Sarajevu i Bolonji 2001. godine.
 
Ministar Kazazović i ambasador Minasi dogovorili su i tri dodatna projekta. Prvi se tiče razmjene eksperata specijaliziranih za sistem naizmjenične izobrazbe škola-posao, odnosno dvojnog sistema obrazovanja i predviđa, za nastupajuću jesen, posjetu visokospecijaliziranih italijanskih stručnjaka iz italijanskih regija, najnaprednijih u ovom polju.
 
Dogovoreno je i da bude pokrenuto eksperimentalno dvojezično izvođenje nastave pri Prvoj i Drugoj gimnaziji u Sarajevu, u kojima se italijanski izučava već duži niz godina.
 
Treća tačka će biti uvođenje nastave iz italijanskog jezika u osnovne škole, a ministarstvo je danas uputilo svim osnovnim školama upitnik o iskazivanju interesa za italijanski jezik. Na osnovu odgovora, italijanski jezik će biti uveden kao drugi strani jezik, među ostalim nastavnim predmetima.
 
Italijanska poduzeća zapošljavaju više od 10.000 osoba u Bosni i Hercegovini i Italija je tradicionalni kulturni partner Bosne i Hercegovine. Projekti o kojima se razgovaralo, stoga, prirodno su proširenje već uspostavljenih veza.
 
U Republici Srpskoj, italijanski jezik se već nekoliko godina izučava u osnovnim školama, kao što je slučaj i u Hercegovini, posebno u općinama koje gravitiraju Međugorju, gdje je protok religioznog turizma već učinio da italijanski jezik postane službenim jezikom komuniciranja.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!