7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

13.06.2018 / 14:19 BiH - Mešić i Duratović za Vijesti.ba

SNSD za sankcije organizatora Bijelih traka, SDA i DF napustili sjednicu

SNSD za sankcije organizatora Bijelih traka, SDA i DF napustili sjednicu
Mirsad Duratović / Vijesti.ba
Odbornici DF-a i SDA danas su napustili 18. sjednicu Skupštine grada Prijedora nakon što im nije dozvoljeno da se obrate. Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić tražio je na sjednici da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, jer kako tvrde iz SNSD-a, radi se o bošnjačkoj propagandi te da navodno Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake.

"Odbornicima iz SDA i DF-a uskraćeno je da pravo da repliciraju kolegi iz SNSD-a, Dragoslavu Kabiću koji je kazao da je Dan Bijelih traka neosnovan i da bi trebalo sankcionirati ljude koji obilježavaju Dan Bijelih traka, te kazao da zapravo Bošnjaci i Hrvati nikada nisu nosili Bijele trake. Potom smo mi tražili riječ na njegovo izlaganje, nama je to zabranjeno, a uz to je prekršen i Poslovnik. Predsjednik skupštine Sead Jakupović iz SDP-a je dopustio četiri minute izlaganja u kojem su ponižavane bošnjačke i hrvatske žrtve u Gradu Prijedoru",  rekao je za Vijesti.ba Ajdin Mešić zastupnik SDA u Skupštini Grada Prijedora.

Dodao je da Jakupović nije dopustio repliku odbornicima SDA i DF-a pa su ti odbornici demonstrativno napustili skupštinu.

"Smatramo da je to poražavajuće za normalne odnose između Srba, Bošnjaka i Hrvata. S obzirom da je SNSD već imao jedan svoj istup povodom Bijelih traka, mi nismo htjeli dizati tenzije, ali njima je očito bitna predizborna kampanja, žrtve su im nebitne, a predsjednik Skupštine po svojoj funkciji očito podržava taj njihov stav", rekao je Mešić.

Mirsad Duratović odbornik Demokratske fronte u Skupštini Grada Prijedora kazao je da SNSD pokušava da mobiliše ekstremno desno glasačko tijelo u srpskom narodu, kako bi ih pred izbore pridobili na svoju stranu.

"U prilog tome govori i činjenica da je taj isti SNSD prije godinu dana prihvatio zahtjev bošnjačkih odobornika u Skupštini Grada Prijedora da se sjednica koja je trebala biti održana na Dan Bijelih traka odgodi, a danas traže zabranu te manifestacije i sankcionisanje organizatora tog skupa, rekao je Duratović.

Duratović je kazao da je potez Seada Jakupović kao predsjednika Skupštine da ne dozvoli obraćanje odbornicima iz Kluba DF-.a i SDA u svrhu očuvanja njegove pozicije predsjednika Skupštine.

"On da je nama to dozvolio, vjerovatno na sljedećoj sjednici više ne bi bio predsjednik Skupštine, ali eto nekome je ipak draža svoja stolica od bilo čega drugog. To je nastavak negiranja svaga onog što se ovdje desilo. Nije se odustalo od politike devedesetih i pokušavaju se na svaki način zločini prikriti", rekao je Duratović za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo