Sarajevo 7 °C Ponedjeljak 22.10.


13.06.2018. / 12:41h Regija - Naredba ministarstva

Nevakcinisanoj djeci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjen odlazak u vrtić

Nevakcinisanoj djeci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjen odlazak u vrtić
Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva naložio je dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da djeci koja nisu vakcinisana protiv ospica zabrane pohađanje vrtića dok se ne vakcinišu, a niti uposlenici koji se ne mogu vakcinisati ne smiju dolaziti na posao.

Zabrana vrijedi i za djecu koja imaju kontraindikacije za vakcinisanje, javila je Hina.

Riječ je o mjeri sprječavanja i suzbijanja ospica, koje se na području Dubrovačko-neretvanske županije šire od 25. maja.

Kao razlog ovih mjera navode se 'rizični faktori za pojavu i širenje epidemije ospica': nizak obuhvat vakcinisanja, grupiranje slabo procijepljene djece u dječjim vrtićima i prenapučenost vrtića.

Uz to, svi radnici vrtića koji nemaju dokumentirana dva vakcinisanja protiv ospica ili laboratorijsku potvrdu preboljenja tog virusa, moraju se vakcinisati protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, ako nemaju kontraindikacije. Ako ih imaju, do daljnjega ne smiju dolaziti na posao.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!